• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zagađenu zemlju iz Incela krišom vozili u Česmu

Autori mondo.ba Autori Željko Svitlica

Jedno preduzeće koje se nalazi na prostoru "Incela" je zemljište zagađeno teškim metalima na svoju inicijativu odvezlo na jednu lokaciju u obližnje naselje Česma.

 Zagađenu zemlju iz Incela krišom vozili u Česmu Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Oni su skinuli sloj zemlje i odvezli ga kamionima u Česmu vjerovatno želeći da prikriju zagađenje zemljišta. Gradska inspekcija je danas bila u kontroli na ovom mjestu, stavila crvenu traku na mjesto iskopa i naložila da se ta zemlja vrati na lokaciju odakle je iskopana, saznaje Mondo. 

Uzorak će biti uzet i sa lokacije u naselju Česma.

Radi se o firmi "BC Metal" (Bill colour metal) iz koje su prošlog mjeseca uzeti uzorci zemljišta kako bi se utvrdilo eventualno prisustvo ostataka ulja "piralen" i teških metala.

Analizom Instituta za zaštitu u ekologiju, na uzorcima zemljišta koje koristi pomenuta firma, pronađena je velika koncentracija teških metala, pogotovo olova i to visoko iznad dozvoljenih granica, potvrđeno je Mondu u ovom institutu.

Analiza je urađena po nalogu ekološkog inspektora Grada Banjaluka jer se potencijalno sumnjalo da na tim lokacijama postoji veliki izvor zagađenja.

Prema pravilniku Ministarstva građevinarstva i ekologije sva pravna lica dužna da prijave otpad sa teškim metalima, ''piralenom'' i sličnim materijama i svako pravno lice je dužno da sanira i da ukloni taj otpad u skladu sa zakonom. Uništavanje ovakvog otpada ili zagađenog zemljišta je skupo i najčešće se sva količina koja je zagađena iskopava i spaljuje u specijalizovanim spalionicama.

U Policijskoj upravi Banjaluka su nam rekli da će provjeriti navode o u vezi ovog slučaja te da će, ukolilo bude inkriminisanih radnji, preduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

/Pogledajte fotografije sa pomenute lokacije u Incelu odakle je iskopan sloj zemlje/

Ekološki inspektori Grada Banjaluka danas su u krugu Incela pronašli i velike količine prosutog ulja nepoznatog porijekla, koje je zatim zatrpano otpadom.

Na prostoru Poslovne zone "Incel" u toku su vanredne kontrole gradskih inspektora i Instituta za zaštitu i ekologiju RS nakon što je utvrđeno da je dio zemljišta kontaminiran ostacima otrovnog ulja "piralen" koje je izgorjelo tokom požara u martu ove godine.

Ko je ''ZABORAVIO'' otrovno ulje u Incelu?

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

S10

Za sve bolesti koje su nas snašle, neopravdano je kriviti samo bombardovanje. Domaći zločinci nas najviše truju, a sve pod zaštitom vlasti....otpadne vode, dim iz toplana, upitan kvalitet hrane, automobili kamioni autobusi koji ne zadovoljavaju nikakve norme...evo sad i ovo...

Keva

I sta sad.Opet nema niko da odgovara za ovaj zlocin.

Xy

Otrovase nas, definitivno. Gdje su gradjani, kakva je reakcija na ovu nimalo bezazlenu situaciju? Malo im bilo da truju zemlju oko Incela, pa odvezli i u Cesmu. Ko kontrolise te privatne firme? Rade sta hice. Gradska uprava je kriva za sve. U normalnoj drzavi bi pljustale ostavke svih odgovornih institucija. Sta radi ta inspekcija? Sve ih treba smijeniti, na celu sa gradonacelnikom.

MONDO REPORTAŽE