• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izvještaj Evropske komisije: Šta se očekuje od BiH

Autor SRNA

Pozitivno mišljenje Evropske komisije nije dovoljno, a ovo su uslovi koje BiH mora ispuniti

 Izvor: Samir Cacan, MONDO
Sarajevo, zastava BiH i EU Izvor: Samir Cacan, MONDO

Pregovori o prijemu BiH u EU treba da budu otvoreni kada BiH dostigne neophodni stepen kriterijuma za članstvo, naročito u oblastima stabilnosti institucija i garantovanja demokratije i vladavine prava, ističe se u mišljenju Evropske komisije o situaciji u BiH.

"BiH treba da uskladi svoj ustavni okvir sa evropskim standardima i osigura funkcionalnost svojih institucija da bi mogla da preuzme obaveze iz EU", navodi se u godišnjem dokumentu koji je objavljen u Briselu.

U tekstu se dodaje da je decentralizovana državna struktura kompatibilna sa članstvom u EU, ali da BiH treba da reformiše svoje institucije da bi mogla da efikasno učestvuje u odlučivanju unutar EU i da primjenjuje i provodi zakone EU.

"BiH još ne ispunjava dovoljno kriterijume u vezi sa stabilnošću institucija koje garantuju demokratiju, vladavinu prava, ljudska prava i poštovanje i zaštitu manjina, kako je odredio Evropski savjet u Kopenhagenu 1993. godine", navodi se u mišljenju.

Evropska komisija smatra da BiH treba da unaprijedi izborni okvir i funkcionisanje sudstva i da pojača prevenciju i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

U to spadaju mjere protiv pranja novca i terorizma, kao i osiguravanje efikasnog upravljanja granicama, migracijama i sistemima azila, navodi se u dokumentu.

BiH ove godine postaje kandidat za EU?

Komisija ukazuje na potrebu da se pojača zaštita fundamentalnih prava svih građana, uključujući pomirenje i uključivanje osjetljivih grupa, kao i da se dovrše suštinski koraci u reformi javne administracije.

"U pogledu ekonomskih kriterijuma, BiH je ostvarila određeni stepen makroekonomske stabilnosti", navodi se u dokumentu i dodaje da treba posebno obratiti pažnju na ubrzavanje procedura za odlučivanje i poboljšanje poslovnog okruženja.

U mišljenju je ukazano na potrebu pravilnog funkcionisanja tržišnih mehanizama i probleme obimnosti regulativa, korupcije, dugih i kompleksnih administrativnih procedura i izražene fragmentacije unutrašnjeg tržišta BiH.

Komisija napominje da BiH treba posebno da obrati pažnju na nizak kvalitet obrazovanja i nedovoljnu orijentaciju na potrebe tržišta rada, kvalitet fizičkog kapitala i sporo prilagođavanje ekonomske strukture u ovoj zemlji.

"BiH je sveukupno u ranoj fazi u vezi sa nivoom spremnosti za preuzimanje obaveza iz članstva u EU i potrebno je da značajno unaprijedi taj proces, uskladi se sa zakonima EU i primijeni i provede te zakone", piše u dokumentu.

Komisija navodi da bi prijem BiH imao "ograničen ukupni uticaj na politiku EU i ne bi uticao na kapacitet EU da održi i produbi svoj sopstveni razvoj".

Status kandidata za EU pomogao bi razvoju BiH

U dokumentu je ukazano na interni proces odlučivanja u BiH i na preklapanja između različitih nivoa vlasti, uz napomenu da bi to moglo da negativno utiče na proces odlučivanja na nivou EU.

Komisija je upozorila i na postojanje nasilja nad novinarima i medijskim radnicima, te na potrebu da se osigura finansiranje javnih emitera.

"Komisija ohrabruje BiH da nastavi angažman u regionalnoj saradnji i da ojača bilateralne odnose sa susjednim zemljama, uključujući sklapanje sporazuma o granicama i težnju ka trajnom pomirenju na Balkanu", dodaje se u dokumentu.

Komisija je preporučila Evropskom savjetu da diskutuje o ovom mišljenju i pomenutim prioritetima poslije formiranja vlasti u BiH, a novi izvještaj o ovoj zemlji biće dio Paketa o proširenju 2020. godine.

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE