Skup u Banjaluci Termoelektrane veliki zagadjivaci

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Politika

Skup u Banjaluci: Termoelektrane veliki zagađivači

Autor SRNA
Autor SRNA

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci održana stručna predavanja iz oblasti kvaliteta vazduha u Republici Srpskoj

Kvalitet vazduha u Republici Srpskoj bolji je nego u predratnom periodu jer je manje industrije i polutanata iz tog perioda, a veći zagađivači su termoelektrane, istakla je šef katedre zaštite životne sredine na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Dušica Pešević.

Peševićeva je, povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite životne sredine, rekla da je u ljetnom periodu bolji kvalitet vazduha nego u zimskom zbog loženja i pojave temperaturnih inverzija.

Ona je rekla novinarima u Banjaluci da su termoelektrane veliki zagađivači, ukazujući na termoelektranu u Ugljeviku zbog vrste uglja koji koristi, koji ima povećan procenat sumpora i emituje više sumpornih oksida u atmosferu nego ostale termoelektrane.

Peševićeva je naglasila da su termoelektrane najveći zagađivači i u drugim zemljama, dodavši da to uglavnom zavisi i od njihovih tehničkih karakteristika.

Ona je rekla da je u predratnom periodu praćen manji broj polutanata i da je teško dati sigurne uporedne ocjene jer nisu praćeni isti parametri, ali da je kvalitet vazduha sada bolji.

"Termoelektrane na Balkanu ugrožavaju cijelu EU"

Govoreći o kvalitetu vazduha u Banjaluci, Peševićeva je rekla da taj grad u zimskom periodu ima problem sa koncentracijom aeropolutanata, odnosno tvrdih čestica koje uglavnom dospijevaju iz individualnih ložišta, toplana i saobraćaja koji je najdominantniji izvor zagađujućih čestica u Banjaluci.

"Svaka druga opština u Srpskoj, zavisno od toga koji su osnovni izvori zagađivanja vazduha, ima drugačije koncentracije aeropolutanata", dodala je Peševićeva.

Prirodno-matematički fakultet u Banjaluci, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Republički hidrometeorološki zavod danas su povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine na ovom fakultetu organizovali stručna predavanja iz oblasti kvaliteta vazduha u Republici Srpskoj kojima su, osim studenata, prisustvovali i učenici Gimnazije, Građevinske škole i Ugostiteljske škole iz Banjaluke.

Dekan banjalučkog Prirodno-matematičkog fakulteta Goran Trbić rekao je da se organizacijama skupova kao što je današnji može ukazati na značaj unapređenja smanjenja zagađenja vazduha.

On je naglasio potrebu rada na prevenciji, kako bi neke stvari bile preduprijeđene i sanirane.

Nebojša Lukić iz Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske rekao je da se danas u više od stotinjak zemalja obilježava Svjetski dan životne sredine i održavaju manifestacije sa zadatkom da ukažu na probleme u svijetu, a tiču se zagađenja životnog prostora, ističući da je fokus ove godine na zagađenju vazduha.

"Kvalitet vazduha u Republici Srpskoj za sada je dobar zato što nismo u redu razvijenih zemalja da ga dovoljno zagađujemo", naveo je Lukić.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE

loader