• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tegeltija uputio otvoreno pismo PIK-u

Autor SRNA

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija uputio je ambasadorima zemalja članica Savjeta za sprovođenje mira (PIK) u BiH otvoreno pismo.

 Tegeltija uputio otvoreno pismo PIK-u Izvor: MONDO/Brankica Spasenić
Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

U njemu je upozorio da je visoki predstavnik Valentin Incko prekoračio mandat i ovlaštenja koja ima shodno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH i njegovim aneksima, kao i dodatnim dokumentima.

Tegeltija je naveo da je povod za otvoreno pismo jučerašnje saopštenje visokog predstavnika Valentina Incka, koje se odnosi direktno na njega i postupak u kojem učestvuje kao tužena strana po podignutoj disciplinskoj tužbi Kancelarije disciplinskog tužioca.

Tegeltija je podsjetio da je odmah po saznanju za disciplinsku tužbu uzeo godišnji odmor, te prepustio vođenje institucije potpredsjednicama kako ne bi učestvovao u radu VSTS-a dok se VSTS kroz odgovarajući postupak ne izjasni o disciplinskoj tužbi.

"Argumente koji su, po mom mišljenju, relevantni za odlučivanje, sam iznio javno jer nisam imao priliku drugačije, očekujući da disciplinska komisija razmotri cjelokupan slučaj u svim njegovim aspektima, kako argumente tužioca tako i argumente tužene strane, a što je prirodno i svojstveno kontradiktornom postupku bez kojeg nema pravičnog suđenja", naveo je Tegeltija.

On je dodao da su njegovi argumenti od suštinskog značaja za samu odluku, jer se bave statusnim pitanjima ključnim za razumijevanje i ocjenu cijelog događaja, njegovog učešća u njemu i donošenje odluke.

"Prvostepena komsija VSTS-a BiH je donoseći odluku zauzela po istom pitanju stav i donijela odluku o odbacivanju disciplinske tužbe. Rok za podnošenje žalbe traje, a strane u postupku treba da ocijene da li prihvataju stav i argumentaciju prvostepene disciplinske komisije VSTS-a BiH, te se eventualno odluče za podnošenje žalbe", pojasnio je Tegeltija. 

On je u pismu ambasadorima zemalja članica PIK-a naglasio da im se obraća s ciljem zašitite njegovih prava zagarantovanih Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima UN, koje predviđaju pravo na nepristrasan sud i fer i pravičan postupak. 

"Suštinsko ugrožavanje mojih gore navedenih prava posmatrano kroz generalni kontekst principa vladavine prava prouzrokovala je, nažalost, jučerašnja izjava visokog predstavnika za BiH Valentina Incka kojom je prekoračio svoj mandat i ovlaštenja koja ima shodno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH i njegovim aneksima, kao i dodatnim dokumentima", naveo je Tegeltija. 

On je naveo da je Incko jučerašnjim saopštenjem povodom prvostepene odluke disciplinske komisije VSTS-a i svojim izjavama istovremeno sugerisao Kancelariji disciplinskog tužioca da podnese žalbu na odluku prvostepene disciplinske komisije VSTS-a BiH. 

Takođe, dodaje Tegeltija, Incko je ocjenjivao valjanost pravnog tumačenja disciplinske odluke prvostepene disciplinske komisije VSTS-a BiH u konkretnom slučaju, te sugerisao drugostepenoj disciplinskoj komisiji da u eventualnom drugostepenom postupku po eventualnoj žalbi donese drugačiju odluku u konkretnom slučaju. 

"S obzirom na autoritet visokog predstavnika u BiH i njegovu ulogu u pravnom sistemu, te ovlašenja koja ima, jasno je da ovakve sugestije (koje izlaze izvan mandata Visokog predstavnika za BiH) mogu značajno uticati na disciplinski postupak, proces odlučivanja i samu odluku u predmetu u kojem sam ja jedan od učesnika kao tužena strana", naveo je Tegeltija. 

Tegeltija je istakao da je na ovaj način Incko ugrozio njegovo pravo na fer i nepristrasan postupak i fer i nepristrasno tumačenje zakona. 

"Podsjećam da disciplinski postupak prema stavu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu ima karakter suđenja i da njega mora voditi nepristrasan tribunal (u ovom slučaju disciplinska komisija VSTS-a BiH), koji mora slobodno tumačiti zakone bez bilo kakvih intervencija i pritisaka bilo koje druge vlasti", naveo je Tegeltija u pismu. 

On je dodao da je visoki predstavnik za BiH konačni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali da ni po Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH i njegovim aneksima ni prema dodatnim dokumentima iz Bona nije ovlašten da upliće u tekuće postupke pred nadležnim sudovima i tribunalima u BiH, što podrazumijeva i disciplinske komisije VSTS-a BiH. 

"Skrećući vam na ovaj način pažnju na ovu situaciju koja ugrožava ne samo moja prava, nego i koncept vladavine prava u BiH, zamolio bih vas da ovo pitanje raspravite na sjednici Savjeta za sprovođenja mira, te da ukoliko nađete dovoljno osnova i potrebe, o ovom problemu obavijestite i Savjet bezbjednosti UN", istakao je Tegeltija u pismu ambasadorima. 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE