• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Nije tačno da je Sud BiH odbio izručenje Mamića"

Autor mondo.ba

Sud Bosne i Hercegovine nije odbio zahtjev hrvatskih vlasti za izručenje bivšeg čelnika fudbalskog kluba Dinamo Zdravka Mamića, kako su ranije objavili mediji, saopšteno je iz ove institucije. Mamić ostaje na slobodi uz mjere zabrane.

 "Nije tačno da je Sud BiH odbio izručenje Mamića" Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

Podsjećaju da je danas u Sudu održano ročište u ekstradicionom postupku na kojem je traženo izjašnjenje potraživanog Mamića o tome da li pristaje na pojednostavljeno izručenje ili želi redovnu proceduru, što je, navode, njegovo zakonsko pravo i na šta je Sud obavezan pitati svakog potraživanog.

Zdravko Mamić se, ističu, opredijelio za redovnu proceduru.

Takođe, na današnjem ročištu je razmatrana opravdanost određivanja mjere privremenog pritvora. Sud je našao opravdanim odrediti adekvatne mjere zabrane, o čemu je donijeto rješenje.

“Ističemo da Sud nije odlučivao o izručenju, niti Sud uopšte odlučuje o izručenju. Naglašavamo da je zakonska nadležnost Suda da provjeri ispunjenost uslova za izručenje u svakom konkretnom slučaju, o čemu danas takođe nije odlučivano, te će biti predmetom odluke Suda tek kad Sud dobije ekstradicionu dokumentaciju iz Republike Hrvatske. Konačnu odluku o izručenju će donijeti državni ministar pravde, na osnovu ZMPP u krivičnim stvarima” saopštio je Sud BiH.

Danas je na Sudu BiH u Sarajevu održano ročište na kojem je Zdravko Mamić ispitan o tome želi li da ga se izruči Hrvatskoj što su zatražile pravosudne vlasti nakon podizanja druge optužnice protiv njega pred Županijskim sudom u Osijeku.

Mamiću se oduzimaju sve putne isprave koje posjeduje, kako hrvatske, tako i one koje su mu izdane u BiH. Zabranjuje mu se i izdavanje novih putnih isprava, a uz navedeno zabranjuje mu se korištenje osobne iskaznice za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine.

Putne isprave će biti deponirane u KDP prostorijama Suda BiH do okončanja ovog ekstradicjskog postupka. Mjeru zabrane korištenja osobne iskaznice za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine izvršit će Granična policija BiH.

Osim toga, Mamiću se nalaže javljanje jednom tjedno u nadležnu policijsku postaju u mjestu boravišta, odnosno u PU Čitluk, koja će pismenim putem obavijestiti sud, ukoliko Mamić ne ispoštuje naloženu mu obvezu.

U slučaju da Mamić prekrši neku od izrečenih mjera zabrane, može mu se odrediti mjera privremenog, odnosno ekstradicijskog pritvora.

Izrečene mjere mogu trajati do dostavljanja molbe za izručenje, a najdulje 40 dana od dana 11.6. 2019., odnosno do 21.7.2019.

Po izlasku iz suda BiH u kojemu se zadržao manje od sat vremena, Mamićev advokat Zdravko Rajić kazao je da je njegov klijent rekao kako posjeduje bosanskohercegovačko državljanstvo te se protivi izručenju u Hrvatsku.

Sam Mamić je po izaslaku iz Suda BiH ponovio tvrdnje da nije oštetio državni budžet ni Dinamo.

On je rekao da mu se hrvatski režim "navalio na leđa" i da je proces protiv njega "politički montiran". Dodao je da je njegov cilj da mu se ne sudi na sudu u Osijeku "koji je ucijenjen od hrvatskih službi".

Protiv Mamića su u Hrvatskoj podignute tri optužnice, posljednja u februaru zbog sumnje da je oštetio Dinamo za više od 2,2 miliona evra.

Tužilaštvo je predložilo da mu bude oduzeta protivpravno stečena korist, kao i da se ovaj postupak spoji s postupkom koji se protiv njega i ostalih već vodi pred Županijskim sudom u Osijeku.

Suđenje Mamiću prebačeno je u Osijek zbog njegove povezanosti s više zagrebačkih sudija.

Bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić, njegov brat Zoran Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar nepravosnažno su sredinom prošle godine proglašeni krivima za izvlačenje oko 116 miliona kuna (15,5 miliona evra) i nanošenje štete državnom budžetu od oko 1,6 miliona evra.

Svi su osuđeni na zatvorske kazne - Zdravko Mamić na šest i po godina, Zoran Mamić na četiri godine i 11 mjeseci, a Vrbanović, koji je izvršni direktor Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS), na tri godine. Uz njih je osuđen i poreznik Milan Pernar koji je dobio četiri godine i dva mjeseca zatvora.

Prema hrvatskom zakonu, osobe osuđene na kaznu veću od pet godina moraju u zatvor do pravosnažnosti presude, ali je Zdravko Mamić uoči izricanja presude pobjegao u BiH, čije državljanstvo ima uz hrvatsko.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE