• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Mađarska za saradnju sa svim dijelovima BiH

Autor SRNA

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da politika Mađarske podrazumijeva podršku suverenitetu i miru u BiH, ali da je zainteresovana i za razvijanje odnosa sa svim dijelovima u BiH.

Dodik je istakao da BiH i Mađarska nemaju otvorenih pitanja i problema u odnosima i da je to dobra osnova za buduću saradnju.

"Budimpešta i Banjaluka su veoma blizu i mogu da razviju mnogo obimnije odnose i tragali smo za metodom kako da te odnose učinimo što je moguće boljim", rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom u Budimpešti.

Dodik je istakao da je Mađarska spona između NATO-a i BiH i da je zbog toga veoma važno da se razumiju u vezi sa tim pitanjem.

On je dodao da se tokom trodnevne posjete Mađarskoj sastao i sa predstavnicima srpske zajednice koji su mu prenijeli zadovoljstvo da su Mađarska i njen premijer učinili sve da njihov položaj bude bolji nego ranije.

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je danas da će ta zemlja podržati očuvanje jedinstva BiH, ali da će biti rađeno i na jačanju odnosa Budimpešte i Banjaluke.

On je rekao da je na sastanku sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom zaključeno da odnosi Mađarske sa Srbima u BiH ne dostižu dostojan nivo i intenzitet koji je moguć.

"Pojačaćemo međusobne odnose Banjaluke i Budimpešte i smislićemo dugoročnu saradnju jer za to postoje široke mogućnosti na bazi međusobnog prijateljstva dva naroda", istakao je Orban u Budimpešti na zajedničkoj konferenciji sa Dodikom nakon trodnevne posjete Mađarskoj.

"Želimo saradnju sa Srpskom"

Premijer Mađarske Viktor Orban na početku radnog ručka sa Dodikom rekao je da njegova zemlja poštuje BiH, ali da želi zvanične odnose i jačanje saradnje sa Republikom Srpskom.

"Mi poštujemo identitet Republike Srpske. Donijećemo akcioni plan koji će se odnositi i na politička i na ekonomska pitanja, kao i na saradnju u oblasti obrazovanja i kulture sa Republikom Srpskom", rekao je Orban srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Orban je naglasio da želi da što prije počne saradnja Mađarske i Republike Srpske.

"Želim da počnemo tu saradnju i iz ličnih potreba, jer Vas, gospodine Dodik, poštujem lično. U Mađarskoj uživate ozbiljan respekt. Vi ste čovjek koji je spreman da se založi za svoju zajednicu. Kritike protiv Vas su priznanje i ništa drugo. U perspektivi vidim mnogo dodirnih tačaka među nama", istakao je Orban.

Dodik je naglasio da uvažava Orbana i Mađarsku sa kojom želi uspostavljanje saradnje.

"Hvala Vam na razumijevanju. Hvala Vam na pomoći Srpskoj zajednici u Mađarskoj. U svemu ovome važan je i dobar odnos Mađarske i Srbije. Želimo Mađarskoj, na čelu sa Vama, napredak u svakom pogledu i radujem se našoj saradnji", istakao je Dodik.

Prije radnog ručka održan je sastanak Dodika i Orbana u četiri oka koji je trajao više od sat vremena.

Ispred Orbanove rezidencije u Budimpešti jutros je priređen svečani doček u čast srpskog člana Predsjedništva BiH. Dodik i Orban su potom u srdačnom razgovoru prošetali dvorištem rezidencije.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Car

RS je toliko mala da kad bismo uspjeli privoliti jednu ozbiljniju zemlju pa makar to bila i Mađarska da se ozbiljnije pozabavi investicijama, sa 10ak većih preduzeća popravili bismo toliko krvnu sliku države da bi to bilo nevjerovatno

MONDO REPORTAŽE