• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Batinić sprema tužbu, MUP kaže da je sve po zakonu

Autor mondo.ba

Švedski državljanin Bruno Batinić (66) izjavio je da će tužiti policiju zbog, kako tvrdi, "torture i maltretiranja" prilikom jučerašnjeg privođenja u Banjaluci. U MUP-u RS kažu da su postupali u skladu za zakonom.

 Policija u Banjaluci napala penzionera Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

  "Trenutno sam u bolnici u Švedskoj, sve me boli, na pretragama sam. Pravne korake ću preduzeti kada prikupim nalaze švedskih ljekara," poručio je Batinić za Srpskainfo.

On je sinoć nakon saslušanja u policijskoj stanici, prebačen u Hitnu pomoć, a potom u Univerzitetski klinički centar Banjaluka.

Kako navode "Nezavisne novine", Ambasada Švedske u Sarajevu upoznata je sa slučajem hapšenja šezdesetšestogodišnjeg Brune Batinića, švedskog i državljanina BiH, a vijest je objavljena i u pojedinim švedskim medijima.

Batinić koji živi u Švedskoj, a sa suprugom je bio na odmoru u Banjaluci, uhapšen je sinoć u Ulici Veselina Masleše (u ''Parkiću'') kada je odbio da pokaže lična dokumenta prilikom pokušaja policijskih službenika da ga legitimišu, nakon što je zastao da porazgovara sa aktivistom grupe „Pravda za Davida“ Ozrenom Perduvom.

"Nakon što je odbio da postupi po zakonitom naređenju policijskih službenika, B.B. je počeo da pruža aktivan otpor prilikom lišenja slobode, usljed čega je jedan policijski službenik zadobio povrede. B.B. je spomenutom radnjom počinio prekršaj -ometanje državnih organa, privrednih društava i drugih pravnih lica u vršenju javnih funkcija, za šta je sankcinisan uručivanjem prekršajnog nalog", navodi se u saopštenju Policijske uprave.

S druge strane, advokatica Jovana Kisin, koja se sinoć dobrovoljno javila da bude branitelj Batiniću, tvrdi da su policajci osim prekomjerne upotrebe sile i na druge načine prekršili zakon.

"Šta će moj klijent preduzeti to, naravno, zavisi isključivo od njegove odluke. Razumijem da je još uvijek u šoku i da mu je najpreče liječenje. Što se mene tiče, ja ću nezavisno od toga, kao advokat, u svoje ime preduzeti mjere da se utvrdi i disciplinska i krivična odgovornost policijskih službenika, jer smatram da su prekoračili ovlaštenja i povrijedili moje pravo na odbranu klijenta," izjavila je Kisin za Srpskainfo.

Navela je i da joj sinoć nije bio omogućen neometan kontakt s klijentom, te da je Batinić naveden da potpiše prekršajnu prijavu bez prisustva branioca, dakle prije nego što je ona stigla u pritvorsku jedinicu. 

MUP RS: ''Grubo iznošenje neistina''

U Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srni večeras je agenciji Srna rečeno da su policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, prilikom privođenja lica čiji su inicijali B.B, postupali u skladu za zakonom, te pozvali instituciju Ombudsman za ljudska prava BiH, kao i sve instutucije i pojedince da prvo sagledaju činjenično stanje i da ne nasjedaju na dezinformacije i grubo iznošenje neistina.

"Policijski službenici su sinoć od navedenog lica zatražili na uvid ličnu kartu s ciljem njegovog legitimisanja /član 32 Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske/, što je on odbio. Takođe, odbio je da kaže svoje ime i prezime, nakon čega je upozoren od policijskih službenika /član 30 Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske/", precizirano je u odgovoru iz MUP-a Srpske na pitanje Srne da prokomentarišu poziv institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH upućen pripadnicima MUP-a Srpske na, kako su naveli, profesionalnost i dosljednu primjenu zakonskih propisa.

Iz MUP-a naglašavaju da je lice B.B. potom pozvano u službene prostorije Policijske uprave Banjaluka radi utvrđivanja identiteta što je predviđeno Članom 33 Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske.

"Nakon što je odbio da postupi po zakonito izdatom naređenju policijskih službenika, lišen je slobode u skladu sa Članom 37 Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske", precizirano je u odgovoru iz MUP-a.

Prilikom lišenja slobode navedeno lice je pružalo aktivan otpor, otimajući se u namjeri da se istrgne policijskim službenicima iz ruke, pri čemu su policijski službenik i navedeno lice pali na asfaltnu podlogu i zadobili lakše tjelesne povrede, čime su se ispunili uslovi za lišenje slobode lica uz upotrebu sredstava sile, a u skladu sa Članom 47 Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske.

"Sve navedeno je uočljivo i sa snimaka koji su prikazani putem društvenih mreža. Takođe, na snimcima se jasno vidi da ne postoji nikakav vid policijske brutalnosti, već da se lice koje pruža aktivan otpor savladava s namjerom preduzimanja službene radnje i stavljanja sredstava za vezivanje", istakli su iz MUP-a Srpske.

Iz policije su pojasnili da je identitet lica utvrđen po njegovom dovođenju u službene prostorije Policijske uprave Banjaluka, uvidom u njegovu ličnu kartu.

"Nakon utvrđivanja identiteta, licu je uručen prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja - ometanje državnih organa, privrednih društava i drugih pravnih lica u vršenju javnih funkcija iz Člana 24 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske. Lice je prihvatilo uručeni nalog, te je sinoć u 23.10 pušten iz službenih prostorija, s obzirom na to da su prestali razlozi za njegovo dalje zadržavanje", precizirano je u odgovoru iz MUP-a Srpske.

Iz policije napominju da se sve navedeno može jasno potvrditi i snimcima koji postoje na društvenim mrežama, te kada je u pitanju odbijanje postupanja po zakonito izdatom naređenju policijskog službenika, praksa većine zemalja regiona u pogledu primjene zakonskih ovlašćenja je slična, što se lako može i utvrditi.

"Takođe, u vezi sa pritužbama građana o navodnoj policijskoj represiji, Policijska uprava Banjaluka nije zaprimila nijednu prijavu, a u slučaju da ista pristigne postupiće se u skladu sa zakonskim procedurama", poručili su iz MUP-a Srpske i zamolili javnost, kao i zvanične institucije da prvo sagledaju činjenično stanje, a ne da nasjeduju na manipuacije i grubo izvrtanje činjenica koje zlonamjerno i kontinuirano sprovode pojedinci.

Još iz INFO

Komentari 9

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MILOS

SAMO NEKA TUZI PRAVI PROBLEME PA SE ONDA VADI

Konj

A da se mozda vrate ti policajci ponovo u skolske klupe pa da nesto nauce. Zar nije upotreba fizicke sile krajnja mjera...bas u slucaju krajnje nuzde??? Zar se identitet nije mogao utvrditi sa dva svjedoka..tj supruga od djeda itd...pa mu urucite prekrsajni nalog??? I sve se to moze uraditi na kulturan nacin...ali...da li vi znate uopste sta je to??? Ps: policajac se sam "povrijedio" zbog njegovog postupanja...tj upotrebe sile.

Laufer

Sve namjesteno..odjednom on iz Svedske dolazi i pita te iz pravde za Davida,onda odbija da da licnu kartu,pa svugdje u svijetu bi ga uhapsili .onda ova advokatica odjednom dobrovoljno ga brani...cudno

Drzen

Hahahahaha. Mogao bih ti dobiti kontra tuzbu

Darko

Nije policajac pao sto se covjek pokusao otrgnuti nego zato sto je fizicki spreman ko mrtav konj

MONDO REPORTAŽE