• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Srpska gubi milione zbog blokade vlasti u BiH"

Autor SRNA

Neformiranje vlasti na niovou BiH, ali i FBiH, odražava se na ekonomiju i privredu RS. Samo u "Elektroprenosu BiH" trenutno je zarobljeno blizu 200 miliona KM, od kojih 45 odsto pripada Srpskoj, izjavio je premijer RS Radovan Višković.

Višković je istakao da bi do kraja mjeseca trebalo da bude spremna tužba protiv FBiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH s obzirom na to da je Srpska samo za 2018. i prva četiri mjeseca ove godine zbog neprimjenjivanja koeficijenta za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza u gubitku oko 46 miliona KM.

"Kao predsjednik Vlade Srpske imam zakonsku obavezu da štitim budžet i to ću morati da radim, jer smatram da je to nedopustivo", rekao je Višković za "Euroblic".

Višković je naglasio da se određene aktivnosti, koje Vlada Srpske ima u planu da uradi u narednom periodu, ne mogu realizovati dok ne prođu određenu proceduru u Savjetu ministara, kao i da sa Vladom FBiH postoji nekoliko otvorenih pitanja zbog kojih trpi budžet Srpske.

On je naveo primjer "Elektroprenosa BiH", jer se u FBiH ne mogu dogovoriti o imenovanju novog menadžmenta, dok je starom istekao mandat, a problem zbog kojeg je ovo preduzeće u blokadi je da li će direktor biti Bošnjak ili Hrvat.

"Ovde više nisu u pitanju milioni zarobljenih maraka, već sigurnost i pouzdanost našeg energetskog sistema što je preduslov za razvoj privrede i ulaganja stranih investitora", naglasio je Višković, te napomenuo da je o tom problemu u nekoliko navrata razgovarao sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem.

On je istakao da se u razgovorima sa investitorima može zaključiti da u 90 odsto stvari koje im smetaju, odnosno odvraćaju od ulaganja, nisu u rukama Srpske, već institucija na niovu BiH.

Višković je objasnio i da Srpska ne može da utiče na mnoge od tih stvari, počev od carinske politike, zaštite domaćih proizvoda, prekomjernog uvoza svega i svačega i slično.

Kao jedan od pozitivnih primjera je naveo preduzeće "Mreža - netvork", koje je odlučilo da fabriku iz Rumunije premjesti u Srpsku, kao i da su još dva investitora iz inostranstva najavila preseljenje svojih fabrika u okolinu Bijeljine, a vode se i pregovori sa izuzetno jakim privrednim subjektima iz Srbije da bi se riješio problem preduzeća "Levita" u Lijevča polju i Šećerane u Bijeljini.

Premijer Srpske je istakao da je Vlada prepoznala potencijal banjskog turizma koji će pomagati, te je najavio da se ovih dana ozbiljno radi da se riješi pitanje banje Guber u Srebrenici, ali i još nekih drugih banja.

Višković je naglasio da je zahvaljujući ulaganjima u Olimpijski centar "Jahorina" povećan broj gostiju i da ovo preduzeće pozitivno posluje, te dodao da se trenutno radi na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa da bi u narednom periodu tu privukli i neke od poznatih svjetskih hotelijerskih lanaca.

On je dodao da je u planu da krajem ovog mjeseca bude ozvaničen početak radova na rekonstrukciji magistralnog puta od Sarajeva prema Jahorini i da se radi o investiciji vrijednoj nekoliko miliona maraka.

Kada je riječ o odlascima sa ovih prostora, Višković kaže da je povećanje plata jedan od preduslova da se taj problem riješi i da je zbog toga Vlada Srpske stavila fokus na povećanje ličnih primanja u realnom sektoru.

"Ne smijemo da zaboravimo da nam realni sektor puni budžet. Kada riješimo ovo pitanje, tek onda možemo da idemo u našu konačnu mjeru, a to je da smanjimo poreska opterećenja realnom sektoru i na neki način stvorimo bolji privredni ambijent u Srpskoj. Pred poslanicima parlamenta Srpske je set od skoro 40 zakona koju upravo idu u pravcu tog našeg cilja", rekao je Višković. 

Pročitajte još: Podsticaji za privredu: Šta ko dobija?

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Darko

Sto ne ulozite koji milion u neki pravi odjel za borbu protiv korupcije vidio bi onda koliko bi para ostalo u budzetu ali morali bi prvo napraviti jos jedan zatvor za politicare

Darko

Napredujemo pravo vladao je nama 40 god. Bravar ,a sad sef voznog parka rudnika I to sve pod budnim okom kocijasa

Xy

@Darko Sami smo krivi.

MONDO REPORTAŽE