• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Operacija 'Koridor' temelj Srpske"

Autori mondo.ba Autori SRNA

Na Dugoj Njivi kod Modriče danas obilježava 27 godina od proboja "Koridora života", jedne od najhumanijih bitaka Vojske Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić ocijenio je da je operacija "Koridora života" imala istorijski značaj, jer je napravila osnovni temelj za formiranje Republike Srpske.

"Sve je poslije bilo lakše... Nismo bili sami i imali smo na koga se osloniti u vođenju rata", rekao je Savčić novinarima na Dugoj Njivi kod Modriče gdje je danas prisustvovao obilježavanju 27 godina od probijanja "Koridora".

Savčić je podsjetio da je "Koridor" bio prva operacija Vojske Republike Srpske /VRS/ i vojni proboj iz operativnog okruženja, jer je vladala potpuna blokada zapadne Krajine i Republike Srpske Krajine.

"Nedostajali su svi resursi za normalan život, od lijekova, hrane, kiseonika do goriva. Morali smo izvesti ovu operaciju da povežemo naše teritorije i povežemo se sa Srbijom. To je VRS dobro isplanirala i koridor je bio probijen", rekao je Savčić.

On je dodao da treba iskazati poštovanje svim učesnicima ove operacije, posebno poginulima, te da i danas treba voditi računa o borcima VRS i SAO Krajine koji su učestvovali u proboju koridora.

Dodik: Bez Srpske nema slobode

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je da je u akciji "Koridor života" srpska strana u jednom trentuku angažovala više od 54.000 vojnika i da je to bila najveća uspješna borbena operacija Vojske Republike Srpske /VRS/ u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

"Prijetila nam je humanitarna katastrofa", rekao je Milunović novinarima.

Prema njegovim riječima, snage VRS i SAO Krajine dobile su bitku protiv hrvatsko-muslimanskih snaga, jer su se borile za svoje najbliže, ognjišta, čast i slobodu.

"Neprijatelj je bio osuđen na neuspjeh. Htjeli su da nam uzmu slobodu i teritorije, a i živote", rekao je Milunović, koji je bio ranjen u proboju Koridora.

Milunović je rekao da su u akciji deblokade učestvovali VRS i snage SAO Krajine.

"Neprijatelj je imao od 20.000 do 25.000 vojnika, od čega je poginulo njih 1.261, dok su imali 6.250 ranjenih. VRS i snage SAO Krajine su imali 413 poginulih i 1.505 ranjenih", rekao je Milunović.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je danas kod spomen-obilježja na Dugoj Njivi parastos za 413 pripadnika vojske i policije Republike Srpske i Republike Srpske Krajine poginulih u operaciji "Koridor života", jedne od najvažnijih bitaka u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu.

"12 zvjezdica će uvijek sijati"

Vijence na spomen-obilježje borcima položio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, izaslanik predsjednika Repbulike Srpske Miladin Dragičević, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, ministar energetike i rudastva Petar Đokić, ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske.

Vijence su položile i delegacije Udruženja porodica zarobljenih i poginulih boraca, Saveza logoraša, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida Srpske, predstavnici opština Modriča, Vukosavlje, Doboj i Brod, te učesnici marša u čast 12 banjalučkih beba, koji su, po jakoj kiši, prepješačili od Osječana do Duge Njive.

Prije parastosa obavljen je obred lomljenja slavskog kolača, povodom slave manastira Sveti car Lazar, u prisustvu izaslanika predsjednika Srpske Miladina Dragičevića, predstavnika boračkih organizacija, načelnika opština Modriča, Brod i Vuksavlje, te brojnih vjernika i sveštenstva.

Članovi Udruženja odgajivača sitnih životinja i ove godine su pustili 12 bijelih i jednog crvenog goluba u znak sjećanja na 12 banjalučkih beba, što je bio direktan povod za akciju "Koridor života".

27 GODINA OD AKCIJE "KORIDOR 92"

Direktan povod za akciju "Koridor života" bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika.

Vojna operacija "Koridor 92" trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostalim djelovima Srpske i Srbijom.

Ovom akcijom okončana je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Srpske i Republike Srpske Krajine.

Akcijom, koja je provedena u skladu sa pravilima ratovanja, oslobođeni su Modriča, Odžak, Derventa i Brod, a kompletna vojna operacija završena je 6. oktobra 1992. godine izlaskom srpske vojske na rijeku Savu na prostoru Broda.

Akciju "Koridor 1992", koja je označena kao sudbonosna, izvele su združene jedinice Vojske Republike Srpske i Srpske Vojske Krajine protiv višestruko brojnijih vojnih i paravojnih snaga muslimansko-hrvatske koalicije.

U akciji su poginula 273 borca Vojske Republike Srpske, te po 70 pripadnika
Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Vojske Republike Srpske Krajine. Ranjeno je 1.918 boraca.

U okviru obilježavanja ovog značajnog datuma u Skugriću kod Modriče sinoć je obilježno spajanje Istočno-bosanskog i Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, kojim je zvanično na Vidovdan 1992. godine iz okruženja deblokirano 1,5 miliona Srba iz zapadnog dijela Srpske i Republike Srpske Krajine.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

XAJBA3

Živjela Vojska Republike Srpske

MONDO REPORTAŽE