• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vojska Republike Srpske obilježava Vidovdan

Služenjem Svete arhijerejske liturgije i parastosom srpskim vojnicima poginulim od Kosovskog boja do danas, u manastiru Osovica, kod Srpca, počelo je obilježavanje Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske.

 Vojska Republike Srpske obilježava Vidovdan Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas u manastiru Osovica, kod Srpca, da ne smiju biti zaboravljeni pripadnici Vojske Republike Srpske /VRS/ koji su dali živote za slobodu srpskog naroda i odbranu Republike Srpske.

"Srpski narod ne smije zaboraviti naše vojnike koji su stvorili Republiku Srpsku i odbarnili vjekovna ognjišta", rekla je novinarima Cvijanovićeva na obilježavanju Vidovdana - krsne slave VRS i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Ona je naglasila da su institucije Srpske opredijeljene za razvoj i jačanje Republike.

"Onako kako se sjećamo svih koji su Republiku Srpsku stvarali i odbranili, moramo znati da će naše najvažnije bitke biti u oblasti obrazovanja, zapošljavanja i razvoja Srpske. Ovo je veliki praznik jer je mnogo važnih odluka i bitaka za srpski narod bilo na Vidovdan", dodala je Cvijanovićeva.

Komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH Milan Radojčić rekao je da je ovaj puk obilježava krsnu slavu u skladu sa zadatkom koji ima, a to jer njegovanje tradicije VRS.

"VRS je u odbrambeno-otadžbinskom ratu uspješno izvršila sve postavljene zadatke. Naš zadak jeste da nastavimo sa njegovanjem tradicije VRS", kaže Radojčić.

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije čestitao je Vidovdan, uz želju da ne budu zaboravljeni pripadnici VRS, koja je odbranila vjeokovna ognjišta.

"Ne smijemo zaboraviti vojnike koju su dali živote za našu vjeru, otadžbinu i utkali u našu budućnost kuću slobode - Republiku Srpsku", rekao je episkop Sergije.

Nakon Svete arhijerejske liturgije i parastosa srpskim vojnicima poginulim od Kosovskog boja do danas, upriličeni su slavski obred i kulturno-umjetnički program.

Obilježavanju su prisustvovali ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar finansija Zora Vidović, predstavnici institucija Republike Srpske i BiH, političkog, javnog i kulturnog života, kao i nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Obilježavanje Vidovdana organizovala je Komanda Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Vojska Republike Srpske Formirana je 12. maja 1992. godine odlukom Narodne skupštine Srpske Republike BiH u Banjaluci.

Integrisana je u Oružane snage BiH kao Treći puk.

Dodik: Vojska stvorila i očuvala Srpsku

Čestitke povodom krsne slave Vojske Republike Srpske uputili su zvaničnici Republike Srpske.

Cvijanović odlikovala poginule borce i brigadu vojske Srpske

Predsjednik Srpske Željka Cvijanović je, povodom Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske, Medaljom zasluga za narod posthumno odlikovala 101 poginulog borca, a Medaljom Petra Mrkonjića Sedmu kupreško-šipovačku motorizovanu brigadu.

Poginuli borci su posthumno odlikovani za zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja i oslobođenje Republike Srpske, saopšteno je kabineta predsjednika Srpske.

Sedma kupreško-šipovačka motorizovana brigada Vojske Republike Srpske odlikovana je za izuzetne podvige u oružanoj borbi i doprinos u odbrani Srpske. 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE