• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijedlog: Ne plaćaš alimentaciju - nema pasoša

Autor mondo.ba

Predloženim dopunama zakona se značajno pooštrava tretman osoba koje izbjegavaju obaveze prema svojoj djeci, jer izdavanje pasoša neće biti moguće ako sve takve obaveze nisu izmirene.

 Prijedlog: Ne plaćaš alimentaciju -  nema pasoša Izvor: Mondo/Dušan Volaš
Izvor: Mondo/Dušan Volaš

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut uputio je danas Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o putnim ispravama Bosne i Hercegovine, kojim se predviđa da osobe koje nisu izmirile sve dospjele imovinsko-pravne obaveze iz bračnog odnosa ili odnosa roditelja i djece, odnosno alimentaciju, ne mogu izvaditi pasoš, kao i da se takvim osobama već izdati pasoš može oduzeti.

Problem izbjegavanja finansijskih obaveza roditelja prema djeci je sve veći u cijeloj u BiH. Najveći dio tereta kada su u pitanju pokušaji da osiguraju izvršavanje tih obaveza nose samohrani roditelji, a najveću štetu trpe djeca.

Zakon o putnim ispravama BiH trenutno dozvoljava odbijanje zahtjeva za izdavanje putne isprave samo ako postoji osnovana sumnja da će podnosilac zahtjeva izbjeći izvršenje dospjele imovinsko-pravne obaveze iz bračnog odnosa ili odnosa roditelja i djece, a i to isključivo „na zahtjev nadležnog suda“.

Predloženim dopunama zakona se značajno pooštrava tretman osoba koje izbjegavaju obaveze prema svojoj djeci, jer izdavanje pasoša neće biti moguće ako sve takve obaveze nisu izmirene, a u takvim situacijama će i oduzimanje već izdatog pasoša biti obavezno.

Svi organi nadležni za pitanje alimentacija će, prema predloženim dopunama, biti obavezni da podatake o neizmirenju alimentacije dostavljaju organima nadležnim za izdavanje putnih isprava, a ti organi će biti obavezni da vode posebne evidencije i eletronskim putem ih evidentiraju u centralnu evidenciju putnih isprava, piše Oslobođenje.

Još iz INFO

Komentari 10

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sg

Inace ova odredba je u zakonu vec dugi niz godina... samo sto se ne primjenjuje toliko! Provjerite nesto prije nego sto napisete...

S10

Svaka čast! Konačno jedan dobar predlog.

Mirko

Čista glupost. Samo kod nas ovo ima.

Zeljka

@Mirko Vama je glupost jer bi vi mogli biti jedan od tih sto ne placa.

Željko

Veoma "pametno". Šta misli predlagač, hoče li djete jesti zabranu ili će mu zabrana kupiti kaput za zimu ???

MONDO REPORTAŽE