• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvati traže istragu protiv Semihe Borovac

Autor SRNA

Šesnaest hrvatskih poslanika u Skupštini HNK zatražilo je zaštitu stanovništa Hercegovine i istragu protiv ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Semihe Borovac.

 Hrvati traže istragu protiv Semihe Borovac Izvor: MONDO/Nebojša Šatara
Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

  Reakcija je uslijedila nakon što je Borovac najavila da će prihvatni centar Salakovac, kod Mostara, najvjerovatnije, biti korišten za prihvat porodica boraca "Islamske države" iz Sirije koje se vrate u BiH.

Hrvatski političari u HNK oštro su reagovali na jučerašnju izjavu Borovčeve tokom posjete Centru Salakovac i zatražili reagovanje pravosudnih institucija u BiH, kao i međunarodnih institucija.

Oni su u otvorenom pismu Borovčevoj, kao i Savjetu ministara u tehničkom mandatu, tužilaštvima, poslaniku u Evropskom parlamentu, te Ambasadi Švajcarske, naglasili da jučerašnji poziv predstavlja ponovni pokušaj destabilizacije bezbjednosne situacije i zlonamjernog djelovanja Borovčeve u ovom dijelu Hercegovine.

Hrvatski poslanici tvrde da je ovo tipična samovolja i zloupotreba položaja zarad samo Borovčevoj poznatih političkih ciljeva, a na štetu stanovnika ovog dijela Hercegovine.

"Odgovorno vam tvrdimo da nam ne trebaju ni migranti koje sad pozivate da se iz Tuzle i Bihaća presele u Mostar, niti sljedbenici kulture ratovanja koji bi se prema vašem političkom djelovanju trebali doseliti u Salakovac. Nama ne trebaju kao gosti, niti osobe koje su dobrovoljno otišle za osobama koje su u Siriji ubijale druge, samo zato što su različiti od njih. Tražimo da institucije krivičnog progona protiv istih pokrenu postupke radi utvrđivanja povrede zakona BiH, posebno sprovođenje Zakona o strancima, Zakona o državljanstvu i Krivičnog zakona BiH", naglašeno je u pismu poslanika u Skupštini HNK.

Na području Sirije trenutno boravi oko tri stotine osoba porijeklom iz BiH, među kojima je dvije stotine djece.

Oni podsjećaju Borovčevu da su sve njene dosadašnje odluke o ovom pitanju samovoljne i nisu dobile potrebna odobrenja, prvenstveno Savjeta ministara, a potom ni nadležnih tijela HNK i grada Mostara.

"Odgovorno vam tvrdimo da ćemo, u ime naroda i građana koji su nas birali, učiniti sve da se vaše zlonamjerne i protivzakonite namjere ne ostvare. Mi nismo nikakav poligon za eksperimente koje sprovodite, a koji nas dovode do ruba snošljivosti i tolerancije. Dovoljno je samo pogledati šta ste svojom neodgovornom i nesposobnom politikom učinili u Bihaću i Tuzli, pa da se normalan čovjek zapita da li imate i trunčice razuma i odgovornosti za ovakvu lošu politiku. Nadamo se da nećete i ovaj put tvrditi da smo pokušali ponovo napraviti tzv. `državni udar`", poručuju poslanici u otvorenom pismu.

Šesnaest hrvatskih poslanika javno je pozvalo Savjet ministara u tehničkom mandatu da analizira zloupotrebe ovlaštenja i nezakonite aktivnosti Borovčeve, te da zaštiti stanovništvo ovog dijela Hercegovine od samovolje ovakvih pojedinaca.

"Tražimo i da javno odgovorite imaju li pomenute tvrdnje Borovčeve o smještaju migranata i porodica povratnika sa sirijskog ratišta potrebna odobrenja i odluke Savjeta ministara? Ukoliko nemaju, javno pozivamo Tužilaštvo BiH, Tužilaštvo Federacije BiH i Tužilaštvo HNK da ispitaju samovolju i zloupotrebu položaja Semihe Borovac", poručuju ovi poslanici.

Oni su pozvali i ambasadora Švajcarske /Andreu Rauber Sakser/ koja je juče boravila u Mostaru da javnosti pojasni kakva je njena uloga u ovim ilegalnim aktivnostima Semihe Borovac.

"Istovremeno se obraćamo i vlastima prijateljske Švajcarske da preispitaju ovakvo ponašanje svoje predstavnice u BiH", naglašava se u pismu.

U pismu se navodi da poslanici posredstvom poslanika u Evropskom parlamentu javno pozivaju institucije EU da se uključe u ovaj slučaj i zaštite stanovnike ovog dijela BiH, koji su po državljanstvu državljani i EU, od samovolje nosilaca vlasti na nivou BiH.

GRUBEŠA: SAVJET MINISTARA NE STOJI IZA IZJAVE BOROVČEVE

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Semiha Borovac nije nadležna za upućivanje porodica bivših terorista u prihvatni centar Salakovac, kod Mostara, niti iza takve njene izjave stoji Savjet ministara, naglasio je ministar pravde u tehničkom mandatu Josip Grubeša.

"Nedopustivo je da u prihvatni centar u sjevernom dijelu grada Mostara budu smještene porodice bivših pripadnika terorističke organizacije `Islamska država` koje se vraćaju iz Sirije i Iraka. Ne vidim zašto bi oni ili njihov smještaj bili interes BiH", naveo je Grubeša u reagovanju Ministarstva pravde dostavljenom medijima.

On ističe da ima važnijih porodica državljana BiH za čiji smještaj treba brinuti.

"Nećemo dopustiti da porodice povratnika sa stranih ratišta budu stavljene ispred ozbiljno ugroženih porodica u BiH koje poštenim radom pokušavaju prehraniti svoje članove i koje svojim postupanjem ne ugrožavaju položaj BiH u svijetu", poručio je Grubeša.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Semiha Borovac izjavila je juče tokom posjete Izbjegličko-prihvatnom centru Salakovac, kod Mostara, da će ovaj centar, najvjerovatnije, biti korišten za prihvat porodica boraca povratnika iz Sirije.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Xy

A zasto ih treba smjestati u prihvatne centre, pa neka se vrate u svoje kuce iz kojih su otisli na strana ratista.

MONDO REPORTAŽE