• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Dokaz zajedničke politike Tirane i Prištine"

Autori mondo.ba Autori Agencije

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je večeras da bojkot dolaska "Kosova" i Albanije na samit u Sarajevu predstavlja implementaciju najavljene zajedničke spoljne politike Prištine i Tirane.

 Kosovo Albanija samit u Sarajevu Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Ilustracija
Izvor: Mondo/ Goran Sivački

  On je dodao da je delegacija Kosova nedavno podnijela zahtjev za vize i da to govori kako je očigledno postojala namjera da dođu na samit.

"Mi smo zahtjev obradili i izdali vize za Pacollija i njegovu delegaciju. Šta se u međuvremenu desilo zaista ne znam, ali ovo je prvi put od kako sam ja učesnik ovakvih sastanaka u okviru SEECP-a i Zapadnog Balkana da se jedan sastanak bojkotuje i svjesno ne dolazi", rekao je Crnadak.

Prema njegovim riječima, iznenadila ga je vijest da je i delegacija Albanije otkazala dolazak u Sarajevo 8. i 9. jula, istučući da je to "vrlo nekorektno".

"Ne znam sa čim se oni solidarišu. Mi smo uredno pozvali, u skladu sa standardima SEECP-a, delegaciju Prištine. Ovo što je uradila Albanija jedino mogu zaključiti da se implementira ono što je nedavno najavljeno, a to je da će Priština i Tirana voditi zajedničku spoljnu politiku u narednom periodu. Očigledno je ovo početak implementacije toga", zaključio je Crnadak, prenosi Klix.

Upitan koliko će neprisustvo Albanije i Kosova uticati na djelovanje Procesa saradnje zemalja Jugoistočne Evrope i kakva se poruka šalje regionalnoj saradnji, Crnadak kaže da to nije poruka BiH već Evropskoj uniji.

"Mislim da je ovo ozbiljan udarac Procesu saradnje, ali javnost mora da zna da ovo što se dešava nije poruka Bosni i Hercegovini nego Evropskoj uniji", ocijenio je Crnadak.

Albanija je danas, kako je navedeno, "u znak solidarnosti s Kosovom" otkazala učešće na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji se 8. i 9. jula održava u Bosni i Hercegovini, potvrdio je ministar vanjskih poslova te zemlje Gent Cakaj.

Prije toga je tzv. predsjednik Kosova Hašim Tači objavio da je uprkos "volji i spremnosti" da učestvuje na samitu, odlučio da ne dođe u Sarajevo zbog, kako je naveo, "ponižavajućeg poziva sadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH", Milorada Dodika.

Učešće Kosova na SEECP riješeno je 2014. godine uz saglasnost svih onih učesnica koje ne priznaju Kosovo: Srbije, Grčke, Rumunije, Moldavije i BiH.

Prema tom rješenju, Kosovo se odriče svog subjektiviteta kao nezavisne države i prihvata da u SEECP uđe kao nedefinisani subjekt Kosovo, uz fus notu. To isto prihvataju i sve druge učesnice SEECP, i one koje inače priznaju Kosovo i one koje ga ne priznaju. 

U Sarajevo sutra stiže, između ostalih, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE