• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dorohin: Alija Izetbegović režirao Srebrenicu

Autor SRNA

Deputat ruske Dume Pavel Dorohin izjavio je da u Srebrenici nije bilo nikakvog genocida muslimanskog stanovništva i da je priča o tome isfingirana da bi se Amerika umiješala u konflikt u BiH.

"Bilo je važno, a to je rečeno i tadašnjem predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću da je potrebno masovno ubistvo da bi se Amerika umiješila u konflikt. To je bio razlog da se isfingira priča o Srebrenici", rekao je Dorohin za "Večernje novosti".

On kaže da nikakvog genocida muslimanskog stanovništva nije bilo i da nema nijednog dokaza da je 7.000 ljudi ubijeno na jednom mjestu.

"Ne postoje satelitske fotografije, ali mediji su to drugačije prikazali", rekao je Dorohin, koji je predsjednik Komiteta Rusije za zaštitu generala Ratka Mladića.

On navodi da su Rojters, Si-En-En i Bi-Bi-Si, koji imaju zajednički centar iz kog se upravlja, dobili informaciju i objavili je bez provjere, pa su tu informaciju bukvalno proslijedili drugima, koji su je, takođe, bez istraživanja prenijeli.

Dorohin kaže da se u kadrovima koje je Si-En-En pokazivao jasno vidi da je neko drugi pucao, kao i da je način na koji Zapad hoće da predstavi srpsku vojsku potpuno netačan.

On je naveo da mu je general Mladić rekao da je suština ulaska srpske vojske u Srebrenicu bila da blokira teritoriju gdje su se odmarali muslimanski vojnici, a potom se vraćali u borbena dejstva.

"Mladić mi je ispričao da je razoružao muslimanske vojnike i pustio ih da idu. Onda je počelo bombardovanje. Bilo je jasno da je okolo puno nagaznih mina. Ko je bombardovao i ko je postavio te mine teško je reći u ovom trenutku, ali sigurno je da vojska Ratka Mladića nije", rekao je Dorohin.

On je podsjetio da su Bošnjaci pravili groblje koje je trebalo da posluži kao privid genocida, te da su dovozili leševe iz svih krajeva BiH i uspjeli da postave nekoliko stotina, a ne 7.000 kao što govore.

Dorohin kaže da su snage NATO-a, odnosno holandski vojnici, sve vidjeli i mogu posvjedočiti da je bilo borbi, ali ne tako strašnih.

On ukazuje da se najveći zločin 20. vijeka nije dogodio u Srebrenici, kao što je to rekao ambasador NJemačke u Beogradu Tomas Šib, već u njemačkim koncentracionim logorima, a njemački fašizam je najveće zlo prošlog vijeka.

Na konstataciju da je 2008. godine donesena odluka kojem se obavezuju članice Unije da u svoje zakonodavstvo ugrade kriminalozovanje poricanja genocida i ratnih zločina u Srebrenici, Dorohin je rekao da prvi put čuje za tu odluku kojom se, kako je rekao, unaprijed određuje ko je kriv, a ko je nevin.

"Kada pogledamo koliko je Srba osuđeno u Haškom tribunalu, a koliko Bošnjaka i Hrvata, sve nam je jasno. Genocida u Srebrenici svakako nije bilo. Svaka strana je štitila svoje interese. Bio je rat", rekao je Dorohin.

Govoreći o zdravstvenom stanju generala Mladića, Dorohin je rekao da loši uslovi u zatvoru utiču na njegovo zdravlje.

On je ukazao da je za srpski narod na Kosovu i Metohiji jako važan stav predsjednika Rusije Vladimira Putina i ds kao ruski deputat podržava da je Kosmet neodvojiv dio Srbije.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE