• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EK spremna da pomogne BiH u migrantskoj krizi

Autor SRNA

Evropska komisija je iskazala spremnost, na sastanku sa delegacijom iz BiH u Briselu o migrantskoj krizi, da pruži dodatnu finansijsku i tehničku pomoć BiH

EK je izrazila očekivanja da će BiH što prije dodatno ojačati interne koordinacijske kapacitete, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Na sastanku je zaključeno da je od suštinskog značaja jačanje saradnje međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH sa vlastima u BiH kako bi migranti bili tretirani u skladu sa međunarodnim pravom.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić detaljno je informisao predstavnike Evropske komisije o bezbjednosnim i humanitarnim izazovima sa kojima se BiH suočava usljed povećanog priliva migranata, a posebno lokalne zajednice u Unsko-sanskom kantonu.

U saopštenju je navedeno da je zaključeno da je sastanak bio izuzetno koristan, te da su predstavnici Evropske komisije izrazili zahvalnost BiH za dosadašnje učinjene napore na upravljanju migrantskom krizom u BiH.

Naredni sastanak biće održan u Sarajevu početkom septembra.

Mektić predložio centar između Tuzle i Doboja

Predstavnici EU poručili su danas na sastanku sa delegacijom iz BiH u Briselu da ne zahtijevaju formiranje novih prihvatnih centara za migrante, ali da treba rasteretiti područje Unsko-sanskog kantona, saznaje Srna.

Na sastanku je istaknuto da EU nije zadovoljna nivoom koordinacije unutar BiH kada je riječ o migrantskoj krizi, ali je ostavljena prilika da to pitanje bude riješeno unutar BiH. 

"Predstavnici EU nisu zadovoljni koordinacijom u BiH kada je riječ o migrantskoj krizi. NJihov stav je bio da treba rasteretiti Bihać i ostatak Unsko-sanskog kantona, ali nisu zahtijevali da budu formirani novi prihvatni centri", rekao je izvor Srne.

Prema njegovim riječima, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić ponudio je da bude razmotreno formiranje prihvatnog centra za migrante na području između Doboja i Tuzle.

Novi sastanak delegacija BiH i EU u vezi sa migrantskom krizom zakazan je za septembar.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE