• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''Još nemamo odluku - BiH ima pravo na primjedbe''

Autor Fena

Hrvatski ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u ponedjeljak da još nije donesena konačna odluka o tome da Trgovska Gora bude lokacija za odlaganje srednje i nisko radioaktivnog otpada.

Ćorić kaže da BiH "može izraziti svoje dvojbe" dođe li do te odluke.

Ministar je to rekao u ponedjeljak u Hrvatskim vodama nakon potpisivanja ugovora s HGSS-om, gdje su ga novinari pitali je li donesena konačna odluka da će otpad iz nuklearne elektrane Krško biti skladišten u Trgovskoj Gori u blizini Bosne i Hercegovine i treba li Hrvatska u tom slučaju konsultovati bosanskohercegovačke vlasti.

"Što se tiče Trgovske Gore to je lokacija koju Hrvatska promišlja, a što se tiče mišljenja i signala koji dolaze iz drugih zemalja, u konkretnom slučaju Bosne i Hercegovine, potpuno je opravdano da svaka zemalja promišlja o tome što je u njihovom komšiluku, tu ne vidim nikakav problem", rekao je ministar, javila je Hina.

Naglasio je kako je činjenica da takva odlagališta postoje širom Europe i da odlagališta koja se rade po najvišim standardima, uz najbolje tehnologije nisu nikakva opasnost.

U tom kontekstu, dodao je, ako dođe do odluke da Hrvatska odlaže svoj radioaktivni otpad na području Trgovske Gore, Bosna i Hercegovina će u jednoj od faza procesa izgradnje odlagališta biti kontaktirana i moći će izraziti svoje dileme.

Ministar je zaključio da se primjedbe ne mogu izražavati na temelju „rekla-kazala”, već moraju biti jasno utemeljenje. Poručio je kako očekuje da se svi učesnici u tom procesu ponašaju odgovorno.

Za odluku o lokaciji odlagališta ministar je rekao da će biti „duboko promišljena“. Dodao je da će se međudržavno povjereništvo Hrvatske i Slovenije sastati u septembru, odnosno oktobru.

Upitan što ako se i dalje budu protivile vlasti u BiH, Ćorić je rekao da svakom odlukom nije moguće pomiriti sve stavove i da uvijek ima nezadovoljnih.

"Ne prejudiciram odluku pa ne mogu govorit šta bi bilo kad bi bilo", zaključio je Ćorić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE