• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koaliciona podrška jučerašnjem sporazumu

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Stranke okupljenje oko SNSD-a u vladajućoj koaliciji u Republici Srpskoj podržale su danas na sastanku u Banjoj Luci sporazum o principima formiranja vlasti u BiH, koji su juče u Sarajevu potpisali SNSD, SDA i HDZ BiH.

 Koalicioni partneri iz RS podržali jučerašnji sporazum Izvor: MONDO/Brankica Spasenić
Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

Lider SNSD-a Milorad Dodik je kazao da su potpisani principi, posebno onaj koji se odnosi na saradnju sa NATO-om, u skladu sa ranije usvojenom rezolucijom koju je Narodna skupština RS donijela 2017. godine.

"Saradnja sa NATO-om nije sporna, kao ni sa drugim vojnim savezima. Može se razgovarati, ali RS iza sebe ima odgovor u vidu rezolucije NSRS", rekao je Dodik.

On je, komentarišući spomenuti član sporazuma, citirao Vuka Karadžića, te podvukao da svi trebaju "čitati onako kako piše".

"Karadžić je rekao da se tumači i čita onako kako se piše. Što ne piše - nema, što piše - to je to", kazao je Dodik.

Komentarišući današnje izjave predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da je ovo "kapitulacija", Dodik je to odbacio, te podvukao da "nema potrebe da se pravda".
Dodik vjeruje da će vlast biti formirana u datom roku od 30 dana.

On je ocijenio da se nepotrebno dugo čekalo, te dodao da SNSD ničim nije uslovljavao niti je neka pitanja problematizovao apriori.

"Bošnjački blok je nepotrebno nametao pitanja. Atmosfera među njima je bila konfuzna i nije se znalo ko ima dominantnu snagu za predstavljanje Bošnjaka. Sada su stvoreni temeljni uslovi za formiranje Savjeta ministara BiH", dodao je Dodik.

Marko Pavić, predsjednik DNS-a je istakao da je vlast trebalo što prije formirati nakon izbora, dok je predsjednik NDP-a Dragan Čavić pozdravio sporazum, te takođe istakao da je napravljen u okvirima rezolucije koju je usvojila NSRS 2017. godine.

"Niko ne može osporiti ništa, ali član tri ima ključne parametre koji određeuju poziciju RS. Precizirano je da će se procesi voditi u skladu sa Ustavom i zakonima, te mehanizmima svih nivoa vlasti. Potpuno je jasno da je NSRS, kao niži nivo vlasti, sa svojom rezolucijom, uključena u ovaj član. Unapređenje odnosa sa NATO-om ne prejudicira konačno rješenje u vezi sa članstvom BiH", istakao je Čavić.

Nenad Stevandić iz Ujedinjene Srpske je istakao da je sporazum dobar za RS i nije loš za Federaciju BiH, te da je rezultat kompromisa.

"Protiv mogu biti samo izborni gubitnici, koji ništa ne razumiju", dodao je.

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović je dodala da je sporazum prvi korak ka formiranju vlasti na nivou BiH.

"Dajem punu podršku i ne vidim ništa problematično ovdje. Idemo u formiranje vlasti. Nadam se da će se sporazum realizovati u roku 30 dana, a ako se i desi proceduralno koji dan ili sedmica duže, ne vidim u tome problem", rekla je Cvijanović.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE