• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inspektori: Piralen iz vode u propisanim granicama

Autor SRNA

Iz Inspektorata Republike Srpske tvrde da je piralen uzet iz podzemnih voda u PZ "Incel" u granicama propisanim Uredbom o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka

 Inspektori: Piralen iz vode u propisanim granicama Izvor: Mondo/Željko Svitlica
Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Kod svih pet uzoraka podzemnih voda uzetih u Poslovnoj zoni "Incel" u Banjaluci analizom je utvrđeno da su vrijednosti piralena, teških metala i policikličnih aromatičnih ugljovodonika u granicama propisanim Uredbom o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da je 2. avgusta po nalogu republičke vodne inspekcije u "Incelu" uzeto pet uzoraka podzemnih voda, te da je uzorkovanje i analize izvršila ovlaštena i akreditovana laboratorija "Institut za vode" iz Bijeljine.

Izvještaj: Piralen širom BiH, posebno u Banjaluci

Za potrebe uzorkovanja, kako se naglašava, obavljeno je bušenje i postavljanje četiri pijezometra na lokacijama na kojima je ranijim analizama potvrđeno prisustvo piralena i teških metala, a korišten je i jedan postojeći pijezometar.

"Za vode druge klase kojoj pripadaju i Vrbas i Vrbanja definisana je vrijednost polihrorovanih bifenila /PCB/ 0,02 miligrama po metru kubnom, a analizama je utvrđena vrijednost od 0,01 miligram po metru kubnom", pojašnjavaju iz Inspektoratu.

U saopštenju se naglašava da je analizom prisustva teških metala u dva uzorka utvrđeno povećano prisustvo olova koje odgovara parametrima propisanim za vode treće klase, a u svim uzorcima utvrđeno je povećano prisustvo bakra čije vrijednosti odgovaraju parametrima za vode treće i četvrte klase.

Prije 14 godina savjetovali: Ne prilazite Incelu!

Analizom parametara policikličnih aromatičnih ugljovodonika, dodaje se u saopštenju, utvrđena su odstupanja koja odgovaraju parametrima propisanim za vode četvrte i pete klase, što je direktna posljedica rada hemijske industrije na lokaciji Poslovne zone "Incel" u proteklih 30 do 40 godina, s obzirom na tehnološke procese koji su korišteni od samog početka.

Informacije o rezultatima analiza dostavljene su ekspertskom timu koji će u saradnji sa međunarodnim konsultantima raditi na pronalaženju rješenja za sanaciju zemljišta.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE