• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbin iz Vrbanje sačuvao Kuran

Autor mondo.ba

Kuran iz džamije u banjalučkom naselju Vrbanja, jedini sačuvani pisani trag nakon rušenja ove bogomolje u proteklom ratu, biće vraćen tamo gdje pripada poslije gotovo tri decenije . A čuvao ga je Srbin.

 Srbin iz Vrbanje sačuvao Kuran Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Srbin iz Banjaluke, koji je želio da ostane anoniman, svih 27 godina čuvao je ovaj primjerak Kurana koji je pronašao nakon nasilnog rušenja vrbanjske džamije 1993. godine. Na Kurban-bajram vratio ga je Admiru Čavki, koji takođe živi u Vrbanji, prenio je Klix.ba.

"Spletom niza okolnosti ova časna knjiga je došla u ruke Banjalučanina koji ju je sve ove godine čuvao u svom domu. Ovo je ujedno jedini pisani trag koji je preživio rušenje džamije 1993. godine", istakao je Čavka.

Zbog toga, dodaje on, sačuvani Kuran ima krucijalnu vrijednost za džemat u Vrbanji, odnosno za sve one koji veruju u dobra djela.

"Bolji poklon povodom Kurban-bajrama nismo mogli dobiti. U svakom zlu vremenu postoji oni koji drugačije razmišljaju. Počastvovan sam činjenicom da je vraćen upravo u moje ruke", rekao je Čavka.

Ovaj gest posebno je dirnuo mnoge vjernike jer pokazuje da i u najgorim vremenima ima dobrih ljudi koji vole svoje i poštuju tuđe.

Nedavno je slična priča stigla iz Foče gdje je jedna žena pravoslavne vjeroispovesti 27 godina čuvala Kuran iz Aladže i potom ga vratila džamiji.

"Danas je izražena nada da ovaj primjer neće biti usamljen, jer on svjedoči o toleranciji i suživotu koji su oduvijek krasili prostore ove zemlje. Ovo je dokaz da možemo živjeti zajedno i da se ne gledamo sa mržnjom", istakao je Čavka.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE