• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OHR: Formirati vlast, ne dirati nadležnosti

Autor mondo.ba

OHR smatra da vlast treba da bude formirana, a da nedopustivo ''podrivanje državnih nadležnosti."

"Kao što smo već više puta istaknuli, Kancelarija visokog predstavnika je svjesna potrebe da se vlasti na svim nivoima formiraju što brže, kao i neophodnosti da se u tom procesu poštuju važeće odluke Predsjedništva BiH i zakonski okvir BiH. Imajući to u vidu, prijetiti podrivanjem državnih nadležnosti i institucija jednostranim potezima je antidejtonski i stoga neprihvatljivo",rekli su iz OHR-a komentarišući za Klix današnju najavu Milorada Dodika da Republika Srpska može povući saglasnost o formiranju Oružanih snaga BiH.

Iz OHR-a apeluju na smirivanje takve retorike, jer ne doprinosi stabilnosti i prosperitetu BiH te pozivaju političke lidere da se fokusiraju na pronalaženje potrebnih rješenja koja bi omogućila formiranje vlasti.

Dodik je danas na samoj sjednici Predsjedništva BiH povukao zahtjev za održavanje i izjašnjavanje o prijedlogu imena mandatara za Savjet ministara BiH. Rekao je takođe da neće više insistirati na održavanju slične sjednice. 

Dodik najavio je da će Republika Srpska povući saglasnost na sporazum o Oružanim snagama BiH i time riješiti pitanje NATO-a ukoliko bošnjačka strana nastavi da insistira na Godišnjem nacionalnom programu /ANP/ za NATO kao uslovu za formiranje Savjeta ministara i na članstvu u ovom savezu.

On je istakao da nigdje u Zakonu o Savjetu ministara ne piše da je ANP uslov za formiranje ovog pomoćnog tijela Predsjedništva BiH, te naglasio da u Republici Srpskoj postoji odlučnost za povlačenje saglasnosti na sporazum o Oružanim snagama BiH.

"Nemojte misliti da nemamo odlučnost te vrste i da nemamo konsenzus te vrste. Smatrali smo da treba da damo prioritet evropskom putu, ali pošto ste to spriječili, a hoćete NATO, sad ćemo se usmjeriti na tu vrstu teme pa ćete onda vidjeti kako to izgleda", naglasio je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je rekao da je prije današnje vanredne sjednice Predsjedništva BiH, koja je otkazana i čija je jedina tačka trebalo da bude imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara, na sastanku sa članovima Predsjedništva bio zamjenik načelnika Štaba vrhovne komande Savezničkih snaga za Evropu i komandant Misije "Altea" Olivije Ritiman, koji je rekao da je pravo o integraciji pravo BiH i da on nije došao da se bavi tim pitanjem, a da su Željko Komšić i Šefik DŽaferović upravo otvarali samo to pitanje.

"Rekao sam mu /Ritimanu/ da sam saglasan da 'Altea' ostane u BiH, da zajedno radimo na miru, da predstavnici Oružanih snaga BiH učestvuju u međunarodnim mirovnim misijama i da BiH zajedno sa NATO-om ima dogovoreni obim vježbi u toku godine, i spreman sam da na kraju godine, kada ističe IPAP, glasam za obnovu tog sporazuma jer to ima i Srbija. Ali, u ovoj zemlji sve se svodi na priču o članstvu", naveo je Dodik.

On je dodao da je Ritimanu rekao i da BiH, ovako kako je konstituisana, veoma teško funkcioniše i da je moguće da je "razvali" jedna tema.

"Zamolio sam ga da to ne bude NATO, kao što izgleda da bi moglo da bude", istakao je Dodik u izjavi novinarima u Istočnom Sarajevu.

Komšić je u izjavi za medije rekao da se ne mogu povući nadležnosti jer tada se nije izjašnjavao samo jedan parlament.

Džaferović je rekao da niko nikome ne treba prijetiti, i da to ne bi bio dobar potez, te da neće ništa neće proizvesti.

"Nadležnosti na koje se žali Dodik ne može vratiti, to je gotova stvar", poručio je Džaferović.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE