• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Palmer je tu zbog Kosova, BiH je sporedna"

Autor Tanjug

Crnadak misli da će SAD biti vrlo aktivne u BiH, ali da glavna tema ostaje Kosovo.

 Crnadak Metju Palmer Kosovo BiH Izvor: MONDO/Ana Božović
Izvor: MONDO/Ana Božović

Ministar spoljnih poslova BiH u tehničkom mandatu, Igor Crnadak, koji je učestvovao na bledskom strateškom forumu "Izvori (ne)stabilnosti", gdje se sastao sa američkim izaslanikom za Balkan, Metju Palmerom, izjavio je da misli da će SAD biti vrlo aktivne u BiH, ali da glavna tema ostaje Kosovo.

Za Palmera je kazao da je čovjek s velikom energijom, dobar poznavalac odnosa na Balkanu, dobro govori srpski jezik i predan je svom poslu.

"Ali mislim da moramo biti svjesni da nećemo biti glavni prioritet. Glavna tema ostaje Kosovo i kako će se sve dalje odvijati s nastavkom dijaloga u kontekstu izbora koji će uslijediti na Kosovu i iduće godine u Beogradu, odnosno Srbiji. Ali, sigurno je da će biti prisutni i sigurno je da ćemo im i mi biti u fokusu u narednom periodu", rekao je Crnadak u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu.

Na konstataciju da se Palmer na Bledu sastao sa potpredsjednikom srpske vlade i šefom dipomatije, Ivicom Dačićem, i bivšim "kosovskim ministrom" spoljnih poslova, Bedžetom Pacolijem, i pitanje da li njegovo imenovanje ima uticaj na promjenu praktične američke politike na Zapadnom Balkanu, Crnadak kaže da ne očekuje da njegovo imenovanje donese zaokret u politici, ali očekuje jedan zaokret u dinamici.

"Sigurno je da ćemo imati jedan jači tempo, jednu veću presiju, u pozitivnom smislu, da se otvoreni problemi rješavaju i u tom kontekstu mislim da je to nešto što treba pozdraviti", rekao je Crnadak.

Vjeruje, kaže, da je jedna od pozadina te ideje da Palmer bude specijalni izaslanik za Balkan upravo da se osnaži njihov uticaj na ovim prostorima.

"Ono što smo slušali ovde posljednjih mjeseci pa možda i godinu dana je da Amerika želi da na vrlo jasan način pokaže da nije izgubila interes za region i da će ostati tu veoma prisutna. Mislim da to potvrdu dobija Palmerovim imenovanjem i da će se raditi na dnevnom osnovu da se stvari ovde rješavaju i pomjeraju naprijed", kazao je Crnadak.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE