• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ističe rok za sporazum o formiranju vlasti

Autor mondo.ba

Danas ističe rok za ispunjenje zadataka iz sporazuma koji su potpisali lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA o formiranju vlasti na bh nivou.

Potpisnici Sporazuma su odredili rok 5. septembar da se uđe u proces izbora novog Savjeta ministara.

Mandatar za sastav Savjeta ministara trebalo je da bude Zoran Tegeltija (SNSD) bivši ministar finansija u Vladi Republike Srpske, ali njegovo imenovanje nije stiglo na dnevni red sjednica Predsjedništva BiH. Srpski član Milorad Dodik dva je puta povukao zahtjev za održavanje i izjašnjavanje o prijedlogu imena mandatara za Savjet ministara BiH jer nije bilo podrške druga dva člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

Oni su podršku Tegeltiji uslovljavali Dodikovom podrškom ANP-u (Godišnji nacionalni program za NATO).

Dodik je nakon posljednje neuspješne sjednice Predsjedništva rekao je da će se, ukoliko do 5. septembra ne bude izabran Savjet ministara, okupiti politički predstavnici srpskog naroda i biti zakazana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se, između ostalog, razmatrati saglasnost Srpske o formiranju Oružanih snagama BiH.

Kasnije je objasnio da se Srpska neće baviti avanturama i kršenjima Ustava, ali da će Narodna skupština u narednih mjesec–dva, nakon 10 mjeseci opstrukcije u formiranju vlasti na nivou BiH, razmatrati položaj srpskog naroda u BiH i u okviru Dejtonskog sporazuma, te zatražiti razgovore o svim mogućim pitanjima - političkom predstavljanju, pokušaju gradnje centralističke BiH, kršenju Dejtonskog sporazuma o čemu će biti sačinjen zvanični dokument i formiran zajednički tim za pregovore.

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i i SDA Bakir Izetbegović postigli su 5. avgusta u Sarajevu dogovor o formiranju Savjeta ministara i potpisali principe za formiranje vlasti na nivou BiH.

Opšti izbori u BiH održani su prije gotovo godinu dana, a osim Savjeta ministara nisu formirane ni vlade na nivou Federacije BiH i još neki nivoi vlasti u kantonima.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE