• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

C -130 sletio u Tuzlu, počela Srebrna strijela

Autor Tanjug

Američki vojni avion "C-130 herkules" sletio je danas na Međunarodni aerodrom u Tuzli, čime je praktično počeo dio vojne vježbe Srebrna strijela (Silver Arrow).

Tokom naredna četiri dana u vježbi će učestvovati pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Nacionalne garde Merilend i američkih vazdušnih snaga u Evropi (USAFE) u koordinaciji sa Međunarodnim aerodromom Tuzla.

Na vježbi će se po prvi put uvježbavati taktički kontrolori za navođenje vazduhoplova (Joint Terminal Air Controlers - JTAC) u sastavu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Pripadnici logistike OS BiH će uvježbavati procedure utovara i istovara iz aviona "C-130", što će doprinijeti unapređenju sposobnosti OS BiH, prenio je sarajevski portal Klix.

Pripadnici OS BiH tokom učešća u mirovnim operacijama, navodi se, često koriste materijalno-tehnička sredstva i opremu od partnerskih zemalja zbog čega je veoma bitno da budu obučeni za njihovu upotrebu.

Srednji transportni avion "C-130 herkules" koriste oružane snage 60 zemalja iz cijelog svijeta.

"Obuka doprinosi održanju i unapređenju partnerskih kapaciteta i postizanju interoperabilnosti sa Oružanim snagama SAD-a, što za cilj ima poboljšanje regionalne bezbjednosti", rekao je povodom vježbe brigadir Emir Kliko, komandant 5. pješadijske brigade OS BiH, koja je glavni domaćin vježbe.

U okviru vježbe u četvrtak, 12. setembra od 09:00 do 11:00 sati na lokaciji kasarne i aerodroma Dubrave biće organizovan Dan otvorenih vrata.

U posjetu dolaze učenici osnovnih i srednjih škola sa područja tuzlanske regije.

Tim povodom biće prezentovan jedan dio naoružanja i opreme sa kojom raspolažu OS BiH, te prikaz operativnih sposobnosti OS BiH.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

goran

Što sad vezbaju navođenje da neće ponovo da bombarduju srbe , a ovi na kopnu vezbaju utovar aviona zanimljivo ...

Chegevara

Sleteli okupatori..da vjezbaju sa domacim i izdajnicima

MONDO REPORTAŽE