• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi protest zbog odlagališta nuklearnog otpada

Autor SRNA

Opština Novi Grad organizovaće 27. septembra skup na gradskom trgu u znak protivljenja namjeri Hrvatske da u kasarni Čerkezovac odlaže radioaktivni otpad iz nuklearne elektrane Krško, potvrdio je načelnik opštine Miroslav Drljača.

 Novi Grad Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

"S obzirom na to da je za 30. septembar najavljen sastanak resornih ministara Slovenije i Hrvatske u vezi sa dogovorom o zajedničkom odlagalištu na lokaciji Vrbine, naša namjera je da još jednom jasno i nedvosmisleno ukažemo da je za građane Novog Grada i susjednih opština sa obje strane rijeke Une neprihvatljiva lokacija Trgovska gora, mikrolokacija Čerkezovac", rekao je Drljača.

Prema njegovim riječima, na protest na Trgu Mladena Oljače biće pozvani ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenka Golić, poslanici u parlamentu BiH, predstavnici Vlade Unsko-sanskog kantona i nevladinog sektora, te načelnici i gradonačelnici susjednih opština i gradova sa obje strane rijeke Une.

"Smatramo da je krajnje vrijeme da potvrdimo jedinstven stav i da nakon 20 godina istrajavanja i protivljenja namjerama Hrvatske, ne dozvolimo podjele po bilo kojoj osnovi, naročito političke perfomanse usmjerene na prikupljanje jeftinih političkih poena", istakao je Drljača.

Hrvatska namjerava da radioaktivni i nuklearni otpad odlaže i skladišti na samoj granici sa BiH, na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, nekoliko stotina metara od granice sa BiH.

To je područje odakle veliki broj građana BiH koristi vodu za piće, a od centra opštine Novi Grad u Republici Srpskoj udaljeno je manje od tri kilometra.

Prijedlog Vladi RS: Unu zaštititi kao park prirode

Načelnik Dvora: Nema odgovora iz Vlade Hrvatske

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE