• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Niko ne može predvidjeti zemljotres

Autor SRNA

Povećan broj slabijih zemljotresa u regionu Tuzle i Srebrenika predstavlja naknadne potrese koji su posljedica smirivanja tla poslije jačeg zemljotresa od 30. avgusta sa magnitudom 4,6 stepeni Rihterove skale, kažu seizmolozi.

Načelnik Odjeljenja za opservatorsku seizmologiju Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske Snježana Cvijić Amulić kaže da se na prostoru Tuzle i Srebrenika najjači zemljotres koji je imao magnitudu 5,4 stepena po Rihteru dogodio 1858. godine, a poslije toga sa magnitutom 4,8 stepeni po Rihteru tek 1974. godine.

"Ove godine, 30. avgusta dogodio se zemljotres sa magnitudom 4,6 stepeni po Rihteru. Dakle, prošlo je 45 godina do pojave zemljotresa na tom području slične jačine", istakla je Amulićeva.

Ona je navela da nisu premašene magnitute koje su zabilježene u prošlosti i očekivani seizmički hazard koji karakteriše taj region, te da zemljotresi koji se i u budućnosti budu javljali u tom regionu ne bi trebali premašiti maksimalnu vrijednost dogođene magnitude od 5,5 stepena po Rihteru.

Amulićeva je rekla da su Republika Srpska i BiH dio Mediterana, da se nalaze na Dinaridima, na velikoj Evro-azijskoj tehtonskoj ploči, odnosno u širem pojasu zone sučeljavanja dvije velike tektonske ploče, Afričke i Evro-azijske.

Ona je istakla da je pojas Mediterana, u stvari pojas gdje se zemljotresi najčešće javljaju.

Prema njenim riječima, Zemljina kora u okeanskom dijelu mnogo je tanja od kontinentalnog, pa se zbog toga tanji dio podvlači dijelom pod deblji i gura ka sjeveru, odnosno afrička tektonska ploča gura evroazijsku, dijelom se podvlači pod nju i rotira je prema istoku.

"Zbog svega toga u svim zemljama Mediterana je evidentan viši seizmički hazard, odnosno pojava jačih zemljotresa. Posmatrajući sve zemlje Mediterana, od Portugalije, Španije pa sve do Turske, gdje spadamo i mi, Albanija, Grčka, a pogotovo Turska ima najjače zemljotrese i najviši seizmički hazard u pojasu Mediterana, upravo zbog navedenog procesa subdukcije i rotacije. Sve ovo ima za posljedicu to da se naše planine izdižu u projeku jedan do dva centimetra na godinu", pojasnila je Amulićeva.

Ona kaže da svi geohemijski i geofizički procesi koji se dešavaju u samoj unutrašnjosti Zemlje imaju za posljedicu oslobađanje energije, da sva ta nagomilana, zarobljena energija mora negdje da izađe, da se oslobodi, a to se upravo dešava na već postojećim rasjedima /pukotinama/ ili zonama sučeljavanja geotektonskih ploča što se generiše kroz pojavu zemljotresa. 

"Zemljotresi su prirodni fenomen, koji se dešava stihijski, bez najave i u teoriji haosa predstavljaju jedan od najjednostavnijih primjera. Mi nemamo spravu da vidimo unutrašnjost Zemlje ali pomoću seizmičkih talasa dobijamo sliku njene unutrašnjosti. Za sada nikako drugačije to nije moguće", navela je Amulićeva.

Ona je dodala da niko u svijetu od visoko razvijenih zemlja, kakav je recimo Japan, koji ima jako snažne potrese, ne može da kaže kada će se desiti zemljotres.

Na području Lukavca jutros u 6.19 časova lociran je zemljotres jačine 2,4 stepeni Rihterove skale, a juče u 15.50 časova 2,5 Rihtera, dok je na području Srebrenika juče u 00.34 časova zabilježen potres od 2,5 Rihtera, a u nedjelju, 22. septembra u 6.28 časova jačine 2,8 stepeni Rihtera.

U regionu Stoca juče u 14.14 časova dogodio se zemljotres jačine 3,1 Rihter, a u subotu, 21. septembra u 1.34 časova sa magnitudom 3,2 stepena Rihterove skale. Zemljotresi ovih intenziteta ne mogu izazvati oštećenja, ali ih stanovništvo može osjetiti.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE