• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''Ako je zločinac, biće smijenjen''

Autor mondo.ba

Enver Zornić, osuđenik za ratni zločin, postavljen je početkom septembra za direktora Javog preduzeća Toplane u Sarajevu.

 Enver Zornić zločinac direktor Toplane Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Odluku o postavjenu Zornića donela je aktuelna vlada Kantona Sarajevo.

"Nadzorni odbor KJKP 'Toplane - Sarajevo' d.o.o. je na svojoj sjednici održanoj 05. septembra 2019. godine, a nakon prethodno provedene konkursne procedure imenovao Envera Zornića, dipl. ecc na poziciju Direktora KJKP 'Toplane - Sarajevo' d.o.o., na mandatni period od četiri godine. Enver Zornić je u prethodna 3 mjeseca bio vršilac dužnosti direktora Toplana Sarajevo", navodi se na sajtu Toplana Sarajevo, prenose federalni mediji.

Zornić, kojeg je na poziciju direktora navodno predložio SDP BiH, je bio ratni komandant Armije RBiH, osuđen na zatvorsku kaznu zbog organizovanja ubistva civila hrvatske i srpske nacionalnosti.

Presudom Okružnog vojnog suda u Sarajevu iz avgusta 1993. Zornić i još šestorica pripadnika Armije RBiH proglašeni su krivim za ubistva i pljačku civila koji su živjeli u gradu i zajedno osuđeni na više od 54 godine zatvora.

Zornić je osuđen na deset godina i dva mjeseca zatvora, a sud je procijenio da su on i još šestorica njegovih saboraca odgovorni za ciljana ubistva većeg broja civila, uključujući Josipa Gogalu koji je 1992. bio direktor Republičke uprave za prihode i te član HDZ BiH.

Gogalu su zarobili te potom ubili jer je on protestvovao zbog činjenice da su Zornićevi saborci, tada pod obilježijma vojne policije Armije RBiH, ranije odveli i ubili Jovana Popovića, koji je stanovao u istom stubišnom ulazu kao i Gogala.

Obojica su likvidirana metkom u glavu, a svjedoci su tvrdili kako je Josip Gogala zlostavljan prije nego što je ubijen.

Njegov stan su nakon toga Zornićevi vojni policajci opljačkali.

U sudskoj presudi navedeno je da su Zornić i ostali proglašeni krivim i za brutalno ubistvo Jagode Janković i Sretena Ninkovića, čija su tijela zapalili nakon što su ih likvidirali.

Važeći zakoni u Bosni i Hercegovini ne predviđaju nikakva ograničenja za osobe pravosnažno osuđene zbog ratnih zločina nakon što izdrže kaznu.

Forto: Ako je zločinac, biće smijenjen

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je kako nema toleranciju prema ratnim zločinima, a nakon pisanja medija kako je aktuelni direktor Toplana Enver Zornić zapravo osuđeni ratni zločinac.

Nakon što je objavljena informacija da je Enver Zornić, novoimenovani direktor Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Toplane, osuđen za ratni zločin, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je kazao da se trenutno radi na provjeri medijskih napisa.

"Smatram da je ovo izuzetno važno pitanje i sutra će biti delegirano po hitnom postupku na sjednici Vlade. Ako se navodi pokažu tačnim, Zornić će biti smijenjen. S obzirom na pravne implikacije, dozvolite 24 sata kako bismo dobili precizne informacije te usvojili jasan i nedvosmislen stav. Lično, nemam nikakvu toleranciju prema ratnim zločinima", kazao je premijer Forto.

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vladan

Oni kao neznaju za njega...premijer je malo neobavješten

Chegevara

Hahaha dok provjere dal je bio ratni zlocinac koja farsa koji cirkus..Cudo nevidjeno.

Roda Klepetanović

Pa šta je tu čudno i neuobičajeno?

MONDO REPORTAŽE