• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović i Izetbegović: Ubrzati formiranje vlasti

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da je na današnjem sastanku delegacija ove i Stranke demokratske akcije (SDA) dogovoreno da bi trebalo pojačati aktivnosti na formiranju vlasti u BiH.

Čović je rekao novinarima u Sarajevu da bi ekonomsko-socijalne teme trebalo da budu dio svakodnevne agende, a da posebna pažnja mora da se posveti deblokadi rada Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH gdje su blokirani finansijski sporazumi vrijedni oko milijardu KM.

"Dogovorili smo da sve teme koje se tiču ekonomskog i socijalnog karaktera budu svakodnevica. U parlamentu BiH ima dosta finansijske problematike koju nismo u stanju riješiti i za koju nemamo ovlaštenja", istakao je Čović, koji je bio i domaćin današnjeg sastanka.

Nakon sastanka delegacija SDA i HDZ BiH, Čović je izjavio da će članovi Kolegijuma Doma naroda parlamenta BiH već sutra ujutro održati sastanak sa predstavnicim Delegacije EU u BiH.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da je izlaz iz krize sprovođenje sporazuma koji su 5. avgusta potpisale ove dvije stranke i SNSD.

"Konkretno, u vezi sa ANP-om, očekujem da se napravi kompromis. Mi smo rekli - za nas je sve prihvatljivo što je prihvatljivo za NATO. Minimalni ANP, koji bi bio fokusiran na civilni aspekt. Vojni može biti u minimalnom obimu. Svi moraju iskorak napraviti", kaže Izetbegović.

On je pozvao aktuelnog kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara (Zorana Tegeltiju) da u javnost izađe sa prijedlogom rada tog organa, nakon čega bi trebalo da se pristupi usvajanju budžeta institucija BiH, deblokadi parlamenta BiH, formiranju parlamentarnih komisija, donošenju novih zakona i drugo.

Izetbegović je nagovijestio da predstavnici međunarodne zajednice na nivou političkih savjetnika iniciraju sastanak tri vodeće političke stranke SNSD, SDA i HDZ.

I Čović i Izetbegović su potvrdili da čekaju na SNSD u procesu implementacije rezultata opštih izbora.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Misirac

ABB - Ako bude bude!

MONDO REPORTAŽE