• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''Uslovi u kojima radimo su sramota države''

Autor Agencije

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić upozorio je kako su uslovi u kojima rade službenici te agencije sramota kompletne države, ništa manja od stanja infrastrukture pojedinih graničnih prelaza.

On je još jedanput ukazao na manjak službenika za složeno stanje na granici.

Galić je to izjavio prigodom posjeta jedinicama granične policije na istoku i sjeveroistoku BiH koje su, kada je riječ o ulazu u BiH, najviše izložene ilegalnim prelascima.

"Uvjeti u kojima rade službenici Granične policije BiH provodeći pojačane mjere uz maksimalne napore od kraja 2017. godine su mogu slobodno reći sramota kompletne države, ništa manja od stanja infrastrukture pojedinih graničnih prelaza", kazao je Galić, prenosi Fena.

Naglasio je kako određen broj službenika iz organizacionih jedinica koje su manje opterećene preraspoređen na istočni i sjeveroistočni dio granice i kako imaju ispomoć od 104 pripadnika MUP-a RS i 24 Direkcije za koordinaciju policijskih tijela što, kako ističe, ipak nije dovoljno za svakodnevne izazove ilegalnih prelazaka velikog broja migranata iz pravca Srbije i Crne Gore.

Galić je još jedanput upozorio da su malobrojni za ovako složeno stanje na granici, što predstavlja veliki pritisak na policajce koji su u kontinuitetu maksimalno angažovani.

"Nedostaje nam 407 službenika za obavljanje redovnih poslova i zadaća, za dvadesetčetverosatno pokrivanje istočne granice BiH u dužini od 600 kilometara potrebno je još 1.000 ljudi, a samo 15 posto od službenika koji trenutno rade u GPBiH može obavljati nadzor graničnog pojasa jer ih je 85 posto angažovano na prelazima koje ne možemo ostaviti bez ljudi", istaknuo je.

Takođe je dodao kako su službenici sve nezadovoljniji, kako zbog uslova tako i zbog plata i doprinosa, zbog čega se povećava i broj onih koji napuštaju Graničnu policiju BiH.

Ali, kako kaže, bez obzira na sve probleme policajci pružaju maksimum što je argumentirao podatkom da je samo tokom proteklog vikenda na istoku BiH spriječen ulazak 347 migranata.

Kada je riječ o broju službenika Galić je kazao da se finalizuje konkursna procedura za prijem X klase sa 100 kadeta GPBiH koji će uskoro početi školovanje u Agenciji za stručno usavršavanje u Mostaru, te da očekuje odluku Savjeta ministara BiH o prijemu nove XI klase sa 150 službenika u činu "policajac" i deset u činu "mlađi inspektor".

U sklopu posjeta, Galić je zajedno s pomoćnikom za organizaciju i operacije Draganom Kulićem i suradnicima, uz zelenu obišao i plavu granicu, rijeke Savu i Drinu, koje zbog magistralnih puteva i s jedne i s druge strane imaju veliki broj potencijalnih tačaka ilegalnog prelaska granice.

Razgovarali su i o kvalitetu i korištenju postojeće i specijalističkoj opremi koja nedostaje za još efikasnije sprečavanje ilegalnih prelazaka, krijumčarenju ljudi kao sve češćem obliku prekograničnog kriminala, kao i drugim oblastima njihovog rada, saopštila je Granična policija BiH.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Darko

Sve u ovoj drzavi je sramota drzave jedino sto ima dobro organizovano je sistem pljacke naroda

MONDO REPORTAŽE