• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko savjetuje ministre u Vladi Republike Srpske

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Svaki ministar u Vladi Republike Srpske ima po jednog ili dva savjetnika, osim ministarke uprave i lokalne samouprave RS Lejle Rešić i ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača koji tvrde da nemaju nijednog.

U odgovoru na poslaničko pitanje, sva ministarstva dostavila su Narodnoj skupštini RS podatke o savjetnicima bez navođenja njihovih imena, ali sa informacijama o završenom obrazovanju, odnosno stepenu stručne spreme, te ustanovi i datumu sticanja diplome.

U Ministarstvu energetike i rudarstva RS angažovana su dva savjetnika, od kojih je jedan na puno radno vrijeme, a jedan na pola radnog vremena.

Interesantno je da ministra Petra Đokića koji vodi resor energetike i rudarstva, savjetuje profesor hrvatskog ili srpskog jezika i jugoslovenskih književnosti i pedagogije.

"Datum sticanja diplome je maj 1981. godine na Univerzitetu u Splitu - Filozofski fakultet Zadar. Savjetnik angažovan na pola radnog vremena je diplomirani ekonomista, sa datumom sticanja diplome u julu 1986. godine Univerzitet u Banjoj Luci - Ekonomski fakultet. Savjetnici nemaju status državnih službenika i radni angažman im je vezan za mandat ministra," naveli su iz Đokićevog ministarstva.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske na pozicijama savjetnika ministarke Natalije Trivić angažovana su dva savjetnika, jedan doktor ekonomskih nauka, a drugi diplomirani muzičar – flautista.

Najdetaljnije podatke o svom savjetniku dao je ministar pravde RS Anton Kasipović. Precizirao je da ima samo jednog savjetnika, D.R. vanrednog profesora na katedri za građansko i poslovno pravo, uža naučna oblast - građansko pravo i građansko procesno pravo. Izneseni su i brojni detalji o njegovom učešću na domaćim i međunarodnim naučnim skupovima, naučnim i stručnim radovima i drugo.

Sa druge strane, najšturije podatke o savjetnicima dala je ministarka finansija Zora Vidović koja je samo navela da ima dva savjetnika.

Na poziciiji savjetnika u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS su angažovane dvije osobe. Oba savjetnika ministra Alena Šeranića su studirala u Novom Sadu, jedan je doktor medicine, a drugi diplomirani ekonomista.

Ministarka porodice, omladine i sporta Sonja Davidović ima jednog savjetnika koji je diplomu stekao na banjalučkoj Pedagoškoj akademiji, dok ministra saobraćaja i veza RS Neđu Trninića takođe savjetuje jedna osoba - dipl. ing. elektrotehnike sa diplomom sa Elektrotehničkog fakulteta u Tuzli.

Na mjestu savjetnika ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđana Rajčevića angažovane su dvije osobe, oboje diplomirani ekonomisti, dok je (bivša) ministarka trgovine i turizma Dragica Kovač za svog kratkog mandata angažovala takođe dva savjetnika, diplomiranog ekonomistu i pravnika.

Savjetnici ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS Duška Milunovića su doktor vojnih nauka i diplomirani istoričar umjetnosti, a ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Borisa Pašalića savjetuju dipl.inž. poljoprivrede i doktor poljoprivrednih nauka.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić ima dva savjetnika.

"Jedan je savjetnik za medije, raniji radni odnos u svojstvu prezentera dnevnika i vijesti, Sektor programa televizije RTRS sa diplomom Fakulteta za političke nauke, Nezavisni univerzitet Banjaluka. Drugi je završio Fakultet za poslovne studije, Megatrend Univerzitet primenjenih nauka Beograd, a brojna radna iskustva sticao kao načelnik opštine Srbac, Narodni poslanik u NSRS, delegat u Vijeću naroda RS i druga", navela je Golićeva.

U Кabinetu ministra privrede i preduzetništva Vjekoslava Petričevića rade dva savjetnika, diplomirani ekonomista, sa Ekonomskog fakulteta u Subotici i diplomirani ekonomista sa Visokoškolske ustanove Banjaluka College.

Ministra Zlatana Klokića, koji vodi resor za evropske integracije i međunarodnu saradnju, savjetuju diplomirani komunikolog, koji je diplomu stekao na Кomunikološkom koledžu u Banjaluci Кapa Fi, te diplomirani ekonomista koji je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Brčkom.

Interesantno je da je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač naveo da nema savjetnika, iako je u januaru ove godine kada je doneseno rješenje o kadrovskim promjenama u MUP-u RS, navedeno da su smijenjeni načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet Darko Ilić i dotadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije Siniša Kostrešević, imenovani za savjetnike ministra.

"U MUP-u Republike Srpske nema angažovanih lica na poziciji savjetnika ministra unutrašnjih poslova u smislu člana 77. Zakona o republičkoj upravi", navedeno je u aktuelnom odgovoru na poslaničko pitanje.

/Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka Mondo portalu/

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Xy

Izmisljena radna mjesta za udomljavanje familije i prijatelja. Koliko vidim ministrici prosvjete nedostaje muzicko obrazovanje, pa ga stice na radnom mjestu.

Darko

Te savjetnike treba da placaju ministri od svoih plata ,a ne drzava .bas me cudi Ðokic tolike fakultete zavrsio ,a trebaju mu dva savjetnika fakultet u engleskoj da je samo malo stiso knjigu zavrsio bi ga prije nego sto je otvoren fakultet

MONDO REPORTAŽE