• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanovićeva i Ivancov na "Danima meda i rakije"

Autor SRNA

Predsjednik RS Željka Cvijanović i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov posjetili su danas manifestaciju "Dani meda, rakije i pripremanja kotlića" u Doboju

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Ruska Federacija nikada nije uslovljavala Srpsku na političkoj sceni, a da su Srbi i Rusi kroz istoriju uvijek bili na strani istine.

Cvijanovićeva je tokom obraćanja u Ritešiću kod Doboja, gdje prisustvuje humanitarnoj manifestaciji za izgradnju Srpsko-ruskog duhovnog centra pravoslavlja kod Manastira Svete Matrone Moskovske, zahvalila ruskom Ambasadoru Petru Ivancovu, predsjedniku Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda Zoran Gajiću i Gradskoj upravi za njegovanje dobrih odnosa srpskog i ruskog naroda.

"Želim se zahvaliti svim ljudima koji održavaju te veze... Vjerujem u Srpsku, ali i prijateljstva koja moramo da gradimo", rekla je Cvijanovićeva.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov istakao je da, uprkos razdaljini, ruski i srpski narod vezuju uske kulturne veze i jake istorijske okolnosti i da će tako uvijek biti.

Ivancov je zahvalio Cvijanovićevoj za aktivnosti kojima se te veze produbljuju.

Cvijanovićeva i Ivancov prethodno su obišla manastirski kompleks, izložbu ruskih ikona i štandova koji su postavljeni u okviru tradicionalne manifestacije "Dani meda, rakije i pripremanja kotlića".

Ruski ambasador poklonio je ikonu Hrista Spasitelja za zasluge zbližavanja dva naroda Zoranu Gajiću, koji je zahvalio i njemu i predsjedniku Srpske za nesebičnu podršku koju pružaju, te je za narednu godinu najavio otvaranje Ruskog vojnog muzeja.

Gradonačelnika Doboja Boris Jerinić smatra da je današnja aktivnost od velikog značaja za Ritešić i Doboj, ali i Srpsku, jer je riječ o prvom ruskom manastiru u Republici Srpskoj i odraz ljubavi srpskog prema ruskom narodu.

Nakon obraćanja, organizator manifestacije uručio je zahvalnice Cvijanovićevoj, Ivancovu, predstavniku Gradske uprave Doboj i drugima koji su dali doprinos prilikom izgradnje kompleksa.

Ova humana aktivnost je dio tradicionalne manifestacije "Dani meda, rakije i pripremanja kotlića", koja se deseti put održava u Ritešiću.

U Ritešiću se od 2009. godine, na inicijativu predsjednika Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda Zorana Gajića, realizuje projekt izgradnje manastira Svete Matrone Moskovske i ruskog etno-sela. Projekat je dobio blagoslov Srpske pravoslavne crkve.

U okviru ruskog-etno sela 2017. godine otkrivena je spomen-bista ruskom caru Nikolaju Drugom, čije postavljanje je organizovalo Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda, uz podršku ruske Ambasade u BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE