• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zatvorenici će bez plate raditi za opšte dobro

Autor mondo.ba

Ministarstvo pravde Republike Srpske raspisaće javni poziv za pravne subjekte, uglavnom javna preduzeća, u kojima će ubuduće osuđenici iz RS ići na „rad u javnom interesu“.

 Zatvorenici će bez plate raditi za opšte dobro Izvor: MONDO/Brankica Spasenić
Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

U pitanju su „lakši“ osuđenici, koji su zbog manjih djela osuđeni na kaznu do godinu zatvora, poput ugrožavanja saobraćaja i slično. Uporedo će moći da zadrže i svoj primarni posao, a da za opšte dobro rade ili mimo radnog vremena ili vikendima.

Preduzeća u kojima a koja se bave ekologijom, komunalnim poslovima, rudarstvom, energetikom, upravljanjem otpadom, dobrima od opšteg interesa poput šuma, banja i slično.

Pomoćnik ministra pravde RS Pero Dunjić rekao je danas da je rad u javnom interesu vrsta alternativne mjere i predstavlja jednu od krivičnih sankcija koje se mogu izreći učiniocu krivičnog djela. Rad zatvorenika u javnom interesu je besplatan.

Definisano je da nadležni sud može izrečenu kaznu zatvora u trajanju do jedne godine, na zahtjev osuđenog, zamijeniti radom u javnom interesu.

"To je rad koji ne može biti kraći od 60 niti duži od 360 sati, a rok izvršenja je od jednog do šest mjeseci", rekao je Dunjić.

Inspektor za nadzor nad radom kazneno-popravnih ustanova RS Nenad Mirkonja je precizirao da će se sve vrijeme vršiti nadzor nad sprovođenjem izrečene mjere, broj radnih sati, te kvalitet posla.

"Postojaće uvid u odnos zatvorenika prema poslu i njegovo ponašanje. U svakom momentu će i sud imati podatak kakav je odnos osuđenog prema izvršenju mjere, i postojaće mogućnost da se ona ponovo preinači u zatvorsku kaznu ukoliko osuđenik ne ispunjava svoje obaveze", kazao je Mirkonja.

Dunjić je danas govorio i o punjenosti kapaciteta u zatvorima u RS oko 66 posto za muške zatvorenika, 77 posto na odjeljenju žena, a kod pritvorenih lica, je popunjenost kapaciteta 43 posto.

"Mi nemamo problema sa prenatrpanošću naših šest zatvora. U KPZ Foča imamo i pritvorena lica na posebnom režimu koje je popunjeno 70 posto", dodao je Dunjić.

Rekao je da je stanje bezbjednosti u svim zatvorima na zadovoljavajućem nivou, i pored toga što ima veliki broj visoko-rizičnih lica.

B.S.

/Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka Mondo portalu/

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE