• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Balkanska Trilaterala u Beogradu

Autor SRNA

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović učestvovaće danas u Beogradu na trilateralnom sastanku Srbije, BiH i Turske.

 Balkanska Trilaterala u Beogradu Izvor: MONDO/Samir Cacan

  Nakon sastanka u Beogradu, članovi Predsjedništva BiH u Sremskoj Rači će prisustvovati ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo.

Trilateralni sastanak članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Turske Tajipom Redžepom Erdoganom biće održan u Palati Srbija.

Članovi Predsjedništva BiH učestvovaće na trilateralnom sastanku na poziv predsjednika Srbije.

Ovom sastanku prethodiće zajedničko fotografisanje ispred Palate Srbija, a nakon susreta u 13.45 časova planirane su izjave za medije.

Vučić, Erdogan i članovi Predsjedništva BiH u 16.00 časova prisustvovaće ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo u Sremskoj Rači.

Početak radova na auto-putu Beograd-Sarajevo svečano će biti ozvaničen deset mjeseci od potpisivanja komercijalnog ugovora za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju dionica saobraćajnice u koju će biti uloženo 250 miliona evra.

Prema podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, ovaj auto-put gradiće se u dva pravca Bijeljina - Sremska Rača /granica sa BiH/ - Kuzmin dužine oko 18 kilometara i Požega - Kotroman /granica sa BiH/ dužine oko 60 kilometara.

"Nepostojanje zajedničkog stava - sramota za BiH"

Za pripremu planske, projektne i tehničke dokumentacije i izvođenje radova na dionici Sremska Rača-Kuzmin predviđeno je 225 miliona evra, a za za dionicu Požega-Kotroman 25 miliona evra. Projekat će se finansirati iz zajma turske Eksim banke i budžeta Srbije.

Pripremni radovi na izgradnji mosta na Savi u Sremskoj Rači, na dionici auto-puta Kuzmin-Sremska Rača, počeli su krajem avgusta. Dionica je projektovana kao klasičan autoputni profil sa dvije vozne i jednom zaustavnom trakom za svaki smijer vožnje i srednjim razdjelnim pojasom, za brzinu od 130 kilometara na čas.

Dionica auto-puta od Kuzmina do Sremske Rače projektuje se kao dio budućeg autoputnog pravca prema Bijeljini.

Glavni objekat na trasi auto-puta je most preko rijeke Save kod Sremske Rače dužine oko 1,3 kilometara. Pored mosta predviđena je i izgradnja graničnog prelaza.

Dionica auto-puta Požega-Užice-Kotroman /granica sa BiH/ sa Koridorom 11 povezuje se u Požegi, a od Požege preko Moravskog koridora se povezuje u Pojatama sa Koridorom 10.

Turski predsjednik juče je stigao u zvaničnu posjetu Srbiji, a nakon bilateralnih sastanaka, tokom prvog dana posjete, Erdogan i Vučić su podvukli značaj mira i stabilnosti u regionu.

Oni su naglasili da nema napretka bez mira i stabilnosti, a Erdogan je ocijenio da bi autoput Beograd-Sarajevo mogao biti most prijateljstva i saradnje.

Vučić je ocijenio da je od velikog značaja po stabilnost regiona održavanje trilateralnog samita i posvećenost Turske ovom regionu.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE