• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crnadak rekorder u izostancima sa sjednica NSRS

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Poslanici – spavači, “ćutolozi” u skupštinskim klupama, “nevidljivi” nosioci poslaničkih mandata, već godinama su postali više pravilo nego izuzetak svakog saziva Narodne skupštine RS.

 Izostanci sa sjednica NSRS Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Neslavni rekorder aktuelnog desetog saziva skupštine Srpske je poslanik PDP-a Igor Crnadak koji ima ubjedljivo najveći broj izostanaka sa sjednica od ukupno 83 poslanika.

Svoje nedolaske nije posebno objašnjavao rukovodstvu NSRS, te je svaki put kratko navodio da ima “opravdan razlog”. Za sve to vrijeme je, kako nezvanično saznajemo, primao poslanički paušal od oko 300 KM, koji je znatno manji od standardnog poslaničkog paušala koji iznosi oko 1.700 KM, jer Crnadak prima platu ministra u Savjetu ministara BiH.

"Deseti saziv Narodne skupštine Republike Srpske, od konstitutivne sjednice parlamenta koja je održana 19. novembra 2018. godine do 25. septembra 2019. godine, tokom svih do sada održanih redovnih i posebnih sjednica, zasjedao je ukupno 42 radna dana. Prema podacima Službe NSRS, zaključno sa 25. septembrom ove godine, od ukupno 42 dana skupštinskog zasjedanja, narodni poslanik Igor Crnadak nije bio prisutan 34 dana," potvrđeno je za Mondo u skupštini Srpske.

Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk

Crnadak je za Mondo istakao da je razlog njegovih nedolazaka to što ima puno obaveza kao ministar inostranih poslova BiH.

"Jedini razlog je što imam ministarskih obaveza. Ja pozivam na što hitnije formiranje vlasti na nivou BiH i uvjeravam vas da ću nakon toga biti jedan od najredovnijih poslanika. Ovako ne mogu biti na dva mjesta u isto vrijeme. Dok sam bio odbornik u Skupštini Banjaluka, nijednu sjednicu nisam propustio," kazao je Crnadak za Mondo.

Njegove nedolaske na sjednice kritikovao je i poslanik SNSD-a Denis Šulić.

"Prima platu u Narodnoj skupštini RS, a ne dolazi kao poslanik. Ne znam da je u ovih godinu dana ukupno sjedio sat vremena na stolici koja mu je namijenja, a sigurno svaki mjesec prima platu," istakao je Šulić.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

U redovima ove stranke se po broju nedolazaka na sjednice NSRS ističe poslanik Zoran Tegeltija (SNSD), koji za razliku od Crnatka koji prima paušal, ima znatno veću poslaničku platu od oko 2.500 KM.

Od 42 dana zasjedanja NSRS u spomenutom periodu, Tegeltija nije bio prisutan 10 dana, takođe navodeći da ima “opravdane razloge”. Karakteristično je i da je nekada najaktivniji poslanik u NSRS Dragan Čavić (NDP), u ovom sazivu, kada je postao dio vladajuće skupštinske većine, takođe često izostajao i to 12 dana zasjedanja od ukupno 42.

Prema Poslovniku NSRS narodni poslanik počinje da ostvaruje prava i dužnosti danom potvrđivanja mandata.

"Narodni poslanik je dužan da prisustvuje sjednicama Narodne skupštine RS i radnog tijela čiji je član i da učestvuje u njihovom radu i odlučivanju," stoji u poslovniku parlamenta RS.

--

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka Mondo portalu. 

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Laufer

U rudnik vas treba sve,sve gole seljacine bistre politiku,e narode narode koju si di bandu izabra da sjede u skupstini,a cute pa kako ce da pricaju kad du tu da dizu samo ruke,kad im je mozak ko plivadon Zato nam i jeste prosjek plata 900 km .

MONDO REPORTAŽE