• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Za Kosovo i RS standardi moraju biti isti

Autor SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je važnost očivanja istih standarada za identična rješenja za Kosovo i Metohiju i Republiku Srpsku.

Dodik je rekao da će međunarodnim predstavnicima, kada dođu u Republiku Srpsku da nešto kažu na zahtjeve o očuvanju identiteta i odbrani prava, biti jasno poručeno da su propustuli da reaguju na Kosovu i Metohiji. 


On je ponovio da je Kosovo i Metohija važno pitanje ne samo zbog kosovskog mita, nego i zbog kulminacije nepravde i primjene različitih standarda, te podsjetio kako se tamo dozvoljava nezavisna država, dok se Srbima u Srpskoj poručuje da ćute.

Dodik je za "Politiku" ocijenio kako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sebi napravio problem, jer je vratio pitanje, koje je slovilo kao završeno u političkom i javnom mnjenju Beograda i Srbije, tražeći da se Srbija vrati kao faktor pregovora.

"Mi ćemo pratiti Srbiju, a u Srbiji treba ojačati poziciju pregovarača, koji će, potpuno sam uvjeren, zaštiti srpske državne i nacionalne interese", rekao je Dodik.

Dodik je rekao i da mu pobjednik na kosovskim izborima lider Samoopredjeljenja Aljbin Kurti, koji kaže da mu je cilj da se ujedini sa Albanijom, neće biti primjer, ali je istakao kako treba primijetiti poziciju svijeta koji pokušava da "pegla stvari".

On je podsjetio da se sada i iz Brisela čuju glasovi da priznanja Kosova nema bez Rusije i Kine, te da smatra da se konfiguracija odnosa u svijetu promijenila i da moć Amerike nije kao prije 15 godina, mada niko nije lud da misli da i dalje nije snažna.

O imenovanju dvojice američkih predstavnika /Metjua Palmera za američkog izaslanika za zapadni Balkan i Ričarda Grenela za pregovore Beograda i Prištini/, Dodik je rekao da je to kod njega izazvalo neku vrstu konfuzije.

"Sarajevo voli Palmera, kažu kako će on sada da se bavi situacijom u BiH. Može da se bavi čime hoće, ali bazične stvari ne može niko da promijeni. Palmer je već rekao da Dejtonski sporazum nije Sveto pismo, a naše pozicije su da taj sporazum treba poštovati, dok se dva entiteta i tri naroda ne dogovore", kaže Dodik.

Tači: Neću doći na Samit, Dodik me ponizio


Na konstantaciju da je moguće da ovim stavovima izaziva bijes u nekim zapadnim krugovima, Dodik je rekao da ga ne uznemirava to što su neki ljuti zbog toga.

"I mi smo ljuti, jer nam 20 godina nameću rješenja koja su protivna našim nacionalnim interesima. Poštujemo sve koji ovdje dođu, ali i oni treba da poštuju naš stav", rekao je Dodik.

On je naglasio kako se ne sukobljava sa Amerikom o bilo kom pitanju. "Ali, kada dođete ovdje, gdje mi živimo, i govorite mi šta da radimo, treba da naučite da čujete i odrečan odgovor i da ga uvažite", dodao je Dodik.

Kada je riječ o NATO-u, Dodik je ponovio da će Republika Srpska pristati na Akcioni plan za članstvo u NATO i ući u NATO kada to učini i Srbija, te podsjetio da je Alijansa bombardovala Srbe u Republici Srpskoj i da neće da budu mimo Srbije.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE