• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović i Izetbegović: ''Nema ništa novo osim dobre atmosfere''

Autor SRNA

Na današnjem sastanku delegacija HDZ-a i SDA na čelu sa predsjednicima stranaka Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem nije postignut konkretan dogovor ni o jednom spornom političkom pitanju ni na jednom nivou u BiH.

Izetbegović je nakon sastanka izjavio novinarima u Mostaru da "nema ništa novo, osim dobre atmosfere i spremnosti da se krene ka kompromisu".

Na pitanje Srne šta je kompromis na koji je SDA spremna kada je riječ o formiranju Savjeta ministara, Izetbegović je rekao da bi kompromis bio to "da nema članstva u NATO bez novog dogovora, ali da valja krenuti naprijed u skladu sa usvojenim zakonima i strategija onako kako su lideri HDZ-a, SNSD-a i SDA dogovorili 5. avgusta".

Možda će vas zanimati

"Milorad Dodik, Dragan Čović i ja definisali smo to 5. avgusta. Valja poštovati sve do sada usvojene zakone i strategije, napraviti napredak. Član tri sporazuma glasi unaprijediti odnose s NATO-om. Niko nikoga ne može siliti da uđe u NATO, ako to neće", istakao je Izetbegović.

On je ocijenio da sa Srbima treba raditi na tome da se pokrenu ka NATO-u, odnosno treba ih faktički ubijediti da se vrate na pozicije na kojima su bili prije deset godina.

"Pritisak neće biti od pomoći, ali ono što se mora jeste da se sadašnji zakoni koji se odnose na to pitanje primjene", naveo je Izetbegović.

Predsjednik SDA je ocijenio da je sastanak s HDZ-om bio dobar, dodajući da koalicija SDA-HDZ drži stabilnost u BiH.

"Sastanak je održan u dobroj atmosferi, dogovorili smo se da svakodnevni život i funkcionisanje vlada ne smije biti dovedeno u pitanje", rekao je Izetbegović.

On je naveo da SDA insistira da se formiranje komisija u parlamentu BiH ne veže za imenovanje Savjeta ministara, dok HDZ misli da to nije moguće.

Prema njegovim riječima, izlaz iz blokade u vezi sa formiranjem vlasti je u postizanju kompromisa, te izrazio nadu da će biti više razumijevanja i da će se tokom ove godine postići dogovor.

Što se tiče Formiranja Vlade FBiH, uslov HDZ-a je da se prije toga postigne dogovor o izmjenama Izbornog zakona, ali je Izetbegović rekao da nije optimista da može doći do toga.

On je rekao da će SDA i HDZ početi razgovore o pozicijama u Vladi FBiH i da je SDA zainteresovana za spajanje nekih resora, kao i za rotacije pozicija.

Izetbegović je rekao da je dogovoreno da SDA i HDZ idu zajedno na lokalne izbore u sredinama gdje je jedan narod manjinski, a što se tiče Mostara da je potrebno donijeti zakon o Gradu Mostaru u Parlamentu FBiH koji bi riješio sva sporna pitanja.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izrazio je nadu da može doći do pomaka u formiranju vlasti ako se nastavi raditi u dobroj atmosferi.

"Mislim da će biti sastanci i sa trećom partnerom. Ako nastavimo u ovoj atmosferi mislim da možemo napraviti vidan iskorak", naveo je Čović.

On je naglasio da se na današnjem sastanku željela relaksirati atmosfera između dvije stranke i dva naroda, te da je zajednički zaključak da se što prije formira vlast.

Čović je za iduću sedmicu najavio održavanje zajedničkog kolegijuma oba doma parlamenta BiH, a 14. novembra sastanak stranačkih ekspertskih timova o izbornom zakonodavstvu.

"Mi želimo razgovarati o svemu, i o presudi iz Strazbura i Ustavnog suda i presuda o Mostaru", naveo je Čović.

Što se tiče Mostara, Čović je iznio stav da Mostar treba biti uređen kao bilo koji drugi grad u BiH.

U delegaciji HDZ-a, pored Čovića, bili su i visoki zvaničnici ove stranke Vjekoslav Bevanda, Marinko Čavara i Lidija Bradara, dok su delegaciju SDA, osim Izetbegovića, bili Edin Ramić, Safet Softić i Adil Osmanović.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Fh

Kako vas nije stid,davati takve izjave.Ko da ste na pijaci.Treba vam "zbog dobre atmosfere" nedati plate,ne glasati za vas i oduzeti sve racune,zbog tako,lako,uzetih para,za nizasto.Zasto vi mislite,da mozete uzimati,sto vam ,odgovara a odbacivati tuđe prijedloge i mišljena,ne uvazavati.

MONDO REPORTAŽE