• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predstavnički dom usvojio Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika

Autor Fena

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne Hercegovine podržali su danas izmjene Poslovnika o radu Doma kojima se predviđa onemogućavanje blokade konstituisanja parlamenta i izbor članova komisije.

 Hitna sjednica Predstavničkog doma PS BiH Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Zahtjev za sazivanje hitne sjednice zatražili su poslanici Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP), a izmjenama se uvodi još jedan član u Poslovnik i predviđa da ukoliko poslanički klubovi ne dostave imena članova komisija tu obavezu izvrši Kolegij, a ukoliko oni to ne urade da se komisije oforme privremeno od onih poslanika čija su imena dostavljena.

Poslanici Mirko Šarović i Branislav Borenović napomenuli su da zbog sadašnje situacije u kojoj još nisu imenovani članovi šest radnih tijela ispašta cijela država budući da su na čekanju brojni akti koji trebaju potvrdu u PSBiH, a među njima je i ugovor u vrijednosti od 400 miliona KM namijenjenih za nastavak izgradnje Koridora 5c.

Tokom rasprave o razlozima za hitnost usvajanja tih izmjena dopredsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ) najavila je da Klub HDZ-a neće podržati ni hitnost procedure niti izmjene Poslovnika.

"Poslovnik je dokument odmah iza Ustava BiH po važnosti i temeljem njega treba funkcionisatiu BiH, a on treba odražavati stanje u BiH. Izmjene su potrebne, ali ne po hitnom postupku", stava je Krišto.

S njom se složio i poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staša Košarac ocjenjujući da postoje različiti razlozi za izmjenu tog dokumenta, ali ocjenjujući istovremeno da nije način da se to radi po hitnom zakonodavnom postupku.

Bez obzira na ovakav odnos nekoliko poslanika, izmjene Poslovnika su usvojene nakon što je 26 poslanika glasalo za to, čime je okončanja današnja sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE