• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NATO: Još nismo dobili dokument iz BiH

Autor mondo.ba

Oana Lungesku portparolka NATO-a kaže da ova vojna alijansa još nije dobila program reformi oko kojeg se usaglasilo Predsjedništvo BiH.

"Radujemo se saradnji s Bosnom i Hercegovinom na bazi programa reformi koji dogovori vlada. Još nismo dobili ovaj program, pa ne možemo detaljno govoriti o tome", izjavila je Lungesku za Al Džaziru.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 19. novembra donijelo odluku da će u sjedište NATO-a u Briselu dostaviti dokument "Program reformi Bosne i Hercegovine" u roku od jednog dana nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrdi imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine.

Možda će vas zanimati

Dokument Godišnji nacionalni plan reformi (ANP) razlog je da Bosna i Hercegovina više od godinu dana nakon opštih izbora u oktobru 2018. godine nije dobila vlast u zajedničkim institucijama, ali ni vlast nije formirana ni u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika bio je protiv slanja ANP-a u NATO kako bi se spriječile aktivnosti Bosne i Hercegovine članstvu u NATO-u kroz aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP), pri čemu su se pozivali na rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, koja je donijeta 2017. godine.

Akcioni plan za članstvo (MAP) predstavlja program pomoći, praktične podrške i konsultacija, namijenjen pripremama zemalja za članstvo u NATO-u.

Prema Akcionom planu za članstvo, zemlja koja želi postati članica Alijanse priprema svoj Godišnji nacionalni program, koji predstavlja NATO-u. Taj nacionalni program je famozni ANP.

Na kraju godišnjeg ciklusa ministri spoljnih poslova i odbrane prezentuju rezultate reformskog programa i buduće aktivnosti pred Sjevernoatlantskim savjetom NATO-a, koje zatim procjenjuje pojedinačni napredak zemalja u pripremama za članstvo. Pripreme i reforme uključuju pet oblasti: političku i ekonomsku, odbrambenu i vojnu, finansijsku, sigurnosnu i pravna pitanja, navedeno je na stranici Direkcije za Evropske integracije Bosne i Hercegovine, prenose Vijesti.ba.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE