• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvizdić, Čović, Košarac - svi očekuju novi Savjet ministara ove godine

Autor Agencije

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić je nakon sjednica Kolegijum i proširenog Kolegijuma tog doma izrazio očekivanje da će do kraja ove godine biti imenovan kompletan Savjet ministara BiH.

 Fomiranje Savjeta ministara Izvor: MONDO/ Dragana Božić

Rekao je da je na današnjim sjednicama Kolegijuma i proširenog Kolegijuma razgovorano o sutrašnoj hitnoj sjednici Predstavničkog doma, na kojoj će biti potvrđivanje imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije, kao i imenovanje članova komisija Doma, čime će biti završen proces konstituis anja Predstavničkog doma državnog parlamenta.

Zvizdić je očekuje da će sutra biti potvrđeno imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Možda će vas zanimati

"Poslije toga očekujemo da će procesi ići u skladu s predviđenim procedurama dostave imena za ministre, zamjenike ministara, procedure provjere koje će provesti Centralna izborna komisija BiH i SIPA, tako da do kraja ove godine očekujemo da ćemo biti u prilici da imenujemo kompletan Savjet ministara BiH," istaknuo je Zvizdić.

Najavio je da će prva naredna redovna sjednica Predstavničkog doma PSBiH biti 18. decembra, te da će biti spremni da, kada dobiju konačnu potvrdu za ministre i zamjenike ministara, imenuju Savjet ministara BiH.

Napomenuo je da u januaru naredne godine planiraju održati dvije redovne sjednice Predstavničkog doma, kako bi bili usvojeni zakoni, a posebno finansijski sporazumi koji su već dugo na čekanju u Predstavničkm domu.

Na novinarsko pitanje da li je Stranka demokratske akcije sa svojim koalicionim partnerima iz 'bošnjačke kvote" dogovorila raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara BiH, Zvizdić je kazao kako su razgovori o tome u toku.

"Nisam sklon da govorim o tim 'reprezentacijama', kako ih neko naziva - hrvatskoj, srpskoj i bošnjačkoj. To nije ni u skladu sa našim zakonskim normama. Ali sam siguran da će Zoran Tegeltija, ako sutra bude potvrđeno njegovo imenovanje, a očekujem da će biti potvrđeno, vrlo brzo, u narednih nekoliko dana, dobiti imena i ministara i zamjenika ministara, s pratećom potrebnom dokumentacijom kako bi se ušlo u proceduru provjera i kako bi se što prije imenovao Savjet ministara BiH," kazao je Zvizdić. 

Čović: Imena spremna

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas je u Sarajevu izjavio novinarima da vjeruje da će nakon potvrđivanja imenovanja za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, Zoran Tegeltija napraviti konsultacije sa svim političkim strankama koje trebaju dati imena ministara i zamjenika ministara.

"Mislim da su sva imena spremna, za sve resore," kazao je Čović, dodajući da, iako je proces provjera zakonom vremenski definiran, misli da “nema nijednog razloga da se taj vremenski rok uopće konzumira u cjelini“.

"Vjerujem da smo stvorili sve preduslove danas, uz ovu atmosferu, da svakako prije katoličkog Božića imamo Savjet ministara BiH. Ako ništa drugo, da možemo ubrzano završiti neke stvari koje nismo u posljednje vrijeme uspjeli završiti, a tiču se ogromnog broja zahtjeva, incijativa i finansijskih sredstava koja su, na neki način, vezana za izvršnu i zakonodavnu vlast u BiH, a nisu se u mogućnosti trošiti. Ono što će biti moja inicijativa, s obzirom na to da će predstavnik hrvatskog naroda ponovno biti ministar finansija, je da idemo sa prijedlogom proračuna. Zato bi dobro bilo da imamo i Savjt ministara BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH prije nove godine," istaknuo je Čović.

Podsjetio je da ovu kalendarsku i fiskalnu godinu nisu "uopšte konzumirali budžet“, nego su donosili odluke o privremenom finansiranju.

Na novinarsko pitanje u vezi s Vladom FBiH, odgovorio je da se sada razgovara o tome.

"Imamo puno tema koje trebamo usuglasiti. Svi čekaju vjerovatno ko će i ovdje proći od ministara, jer ta imena se pomalo mogu i preklapati, na neki način. Ja sam uvjeren da moramo jedan ozbiljan posao uraditi u Vladi Federacije BiH, preimenovanje nekih ministarstava, neka neustavna ministarstva uklopiti u neka druga, dobiti neka nova ministarstva," naveo je Čović.

Dodao je da o tome već razgovaraju sa Strankom demokratske akcije.đ

Košarac: Očekujemo da Tegeltija bude imenovan

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac očekuje da će sutra u ovom domu biti potvrđeno imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara, a do kraja godine i kompletiran sastav ove institucije.

Podsjećajući da je Komisija za pripremu izbora predsjedavajućeg i članova Savjeta ministara u roku i po Poslovniku završila posao, Košarac je novinarima rekao da je ovaj posao trebalo da bude završen prije više od godinu dana, za šta je SNSD bio spreman.

On je uvjeren da će Tegeltija na sutrašnjoj hitnoj sjednici Predstavničkog doma na argumentovan i jasan način iznijeti programski definisan plan rada, te da će uslijediti parlamentarna rasprava sa aspekta različitih političkih stavova, čiji će rezultat biti imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara.

"Vjerujem da će poslije potvrđivanja Tegeltija otvoriti dijalog sa političkim strukturama tradicionalne koalicije u Republici Srpskoj okupljene oko SNSD-a - SP, DNS i Ujedinjena Srpska", rekao je Košarac.

On očekuje da će na osnovu konačne odluke svake stranke biti dogovorena reprezentativnost Srpske, a da će tako biti i sa federalne strane iz koje dolaze bošnjački i hrvatski ministri.

Košarac je podsjetio da su lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović potpisali sporazum u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH u kojem su podijeljeni resori u Savjetu ministara.

Prema njegovim riječima, nakon što stranke dostave prijedloge za ministre i zamjenike ministara u Savjetu ministara slijedi zakonska procedura njihove provjere.

"Očekujem do Nove godine kompletan Savjet ministara", zaključio je Košarac.

Na dnevnom redu sutrašnje hitne sjednice Predstavničkog doma, osim potvrđivanja imenovanja Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara, jeste i formiranje stalnih komisija ovog doma.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE