• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mladićev advokat: Ne važe ista pravila za Srbe i ostatak BiH u Hagu

Autor SRNA

Odbrana je uvjerena da će prvostepena presuda generalu Ratku Mladiću biti ukinuta ukoliko sudsko vijeće prihvati činjenice, ali strahuje od dvostrukih aršina, rekao je advokat Branko Lukić.

On je naveo da presuda može da se obori dobrom žalbom, koja je i pripremljena, ali i razumnim sudskim vijećem.

"Ako bude tako, mi smo onda uvjereni da će presuda biti ukinuta. Naravno da strahujemo od dvostrukih aršina, jer jedni parametri važe za jedne u BiH, a drugi za Srbe u BiH", rekao je Lukić za Televiziju "Pink".

Možda će vas zanimati

On je napomenuo da je u slučaju generala Mladića sudsko vijeće, pošto je vidjelo da ima previše dokaza protiv onog što žele, zanemarilo dokaze koji idu u njegovu korist.

Lukić kaže da je tokom suđenja pokušao da se izokrene uloga Mladića, da prikažu kako on nije morao ni da naredi nešto, nego da su drugi ljudi činili zločine snagom njegovog autoriteta.

"To ne može u pravnom sistemu nijedne države da prođe, ali u Hagu može. Tribunal je veliki korak nazad u razvoju pravosuđa u svijetu, nijedan drugi sud ne prihvata praksu ovog haškog", rekao je Lukić.

Mladićev sin Darko kaže da u Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove, nekadašnjem Haškom tribinalu, sada vlada zatišje, jer novo sudsko vijeće čita žalbu odbrane na presudu njegovo ocu, koji, kako kaže, treba da bude oslobođen i pušten kući.

On je podsjetio da su razni međunarodni učesnici misija u BiH, kada su odlazili u penziju, govorili o pozitivnom doprinosu generala Mladića u cijeloj krizi i da su jedino na njegovu riječ mogli da računaju.

"Očekujemo datum za usmenu raspravu po pitanju žalbe. Samo možemo da nagađamo, da se nadamo i želimo da vjerujemo da će novo veće usvojiti normalne pravne standarde. Nama je to dovoljno", rekao je Darko Mladić.

On je istakao da je prethodno sudsko vijeće kršilo pravne standarde, te da odbrana vjeruje da će general Mladić biti oslobođen ako bude normalnog pravnog razmišljanja, kao i da će uspjeti da ga izvuče na liječenje i sačuva mu život.

Komentarišući najave haškog sudije Karmela Ađijusa da bi postupak Mladiću mogao da bude okončan 2020. godine, Darko Mladić kaže da ne bi bio prvi put da taj sud nešto planira, a da se to promijeni.

On je ponovio da je zdravstveno stanje njegovog oca u proteklih nekoliko nedjelja znatno pogoršano, više nego obično, i da je porodica zabrinuta.

"Ovo nije samo naša procjena, već su u posjeti bili i ruski parlamentarci i vladika Gligorije. Svi su posle posete bili zabrinuti jer je stanje lošije nego što su mislili", kaže Darko Mladić.

On je naveo da su njegovog oca pregledala tri nezavisna ljekarska tima i da je svaki od njih donio iste zaključke. 

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rs

Ko je sve finansijer haga I sve je jasno pametnom dosta

MONDO REPORTAŽE