• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savčić: Podizanje optužnice odmazda protiv mene i Srpske

Izvor MONDO/Srna

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomir Savčić ocjenjuje da podizanje optužnice protiv njega predstavlja odmazdu Tužilaštva BiH, koje ima opasnu namjeru da kriminalizuje cijelu Vojsku Republike Srpske (VRS).

"Drugi predsjednik BORS-a je u kratkom roku potpuno nevin stavljen na stub srama. To je pokušaj kriminalizovanja cijele VRS, što je opasna namjera Tužilaštva BiH", izjavio je Savčić Srni.

On je naglasio da ovakvu odluku smatra odmazdom zbog toga što je insistirao na utvrđivanju istine o događajima iz proteklog rata i na tome da krivci stvarno odgovaraju za ono što su učinili.

Možda će vas zanimati

Savčić je uvjeren da će, ako se uđe u sudski postupak, ovaj predmet završiti oslobađajućom presudom.

"Iznenađuje me nizak nivo svijesti i profesionalizma postupajućeg tužioca jer je riječ o potpuno izmišljenom događaju, koji se nije desio onako kako je tamo predstavljan. Ono što se desilo je opštepoznato i potpuno u skladu sa normama međunarodnog ratnog prava sa postojećim konvencijama, i čak i iznad toga", istakao je Savčić.

On kaže da ima svjedoke koji su bili prisutni pored snaga VRS koje su bile napadnute.

"Mi nikoga nismo napadali i ugrožavali. Mi smo se branili. Imamo za svjedoke i predstavnike holandskog bataljona Unprofora koji su se kod nas sklonili usljed napada koji je uslijedio naš objekat i kasarnu", pojasnio je Savčić.

On navodi da podizanje optužnice protiv njega ostavlja gorak ukus, vjerovatno i zbog činjenice da je bio angažovan u Timu odbrane prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, čega se, kako kaže, nikada ne bi odrekao.

DODIK: OPTUŽNICA DOKAZ DA JE PRAVDA ZA SRBE NEDOSTIŽNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je optužnica protiv predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomira Savčića potvrda da Tužilaštvo BiH i dalje smatra da je samo jedan narod imao žrtve, dok pravda za srpske žrtve više nije samo spora, nego nedostižna.

"Činjenica da je za ovu optužnicu protiv generala Savčića javnost saznala samo par sati prije dočeka Nove godine daje nam za pravo da sumnjamo da je neko želio da ovaj postupak pokrene što dalje od pažnje javnosti", naglasio je Dodik.

On je izrazio uvjerenje da Savčić nema ništa sa navodima optužnice i da će i u eventualnom procesu koji mu se nameće uspjeti da dokaže da se časno borio za odbranu svog naroda.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Savčića, koji je i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, zbog, kako je navedeno, "pomaganja u ratnom zločinu počinjenom 1995. godine u Srebrenici".

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Xra

Zar Srbi nemogu sprijeciti hapsenja.Zar BiH,toliko mocna i nadređena RS-j.

MONDO REPORTAŽE