• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanovićeva: Srpska je nastala prije rata, to mnogima smeta

Autor SRNA

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da će Srpska, koja je uspjela da prevaziđe brojne ekonomske, socijalne, finansijske probleme, nastaviti sigurno da korača u budućnost i biti sve jača.

 Željka Cvijanović 9. januar Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO

"Zadovoljna sam što su naše institucije uvijek najfunkcionalnije u okviru BiH. Tako će biti i ubuduće bez obzira na to što mnogi pokušavaju da upravljaju njihovim radom i osujete nastojanja ljudi koji žele da doprinesu boljitku Republike Srpske. To neće uspjeti nikome", poručila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je politička stabilnost uvijek preduslov dobrih ekonomskih poteza.

Nakon polaganja vijenca povodom obilježavanja Dana Republike na Spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Banjaluci, Cvijanovićeva je rekla novinarima da je ponosna na to što je Srpska jedina u okviru BiH nastala prije rata, zbog čega mnogima i smeta 9. januar.

Možda će vas zanimati


"Drugi su nastajali tokom ratnih sukoba, kao što je slučaj sa Federacijom BiH, a nakon toga i cijela BiH, kakva jeste - dejtonska. Razumijemo zašto neki atakuju na ovaj datum, jer je to nemili podsjetnik na činjenicu da je rat mogao da se izbjegne", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je ovo dan kada se odaje pošta onima koji su dali živote u odbrani Republike Srpske i prisjeća onih koji su donosili hrabre političke odluke, branili slobodu i svoja ognjišta.

"Danas, i sutra posebno, treba da pokažemo i poštovanje prema svima koji su i nakon toga gradili Republiku i u njoj stvarali uslove za bezbjedan i bolji život građana", napomenula je Cvijanovićeva.

Republika Srpska, koja sutra slavi 28. rođendan, osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali konstutitivni status.

Položaj i ovlaštenja Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH.

PROČITAJTE I OVO

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE