• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik na božićnom prijemu: Želja da na prostoru BiH trajno vlada mir

Autor SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da želi da u BiH trajno vlada mir, te da ne postoji nijedan razlog koji bi doveo do ponovnih sukoba u zemlji i do ponovnog brojanja žrtava.

"U BiH smo prošli teško istorijsko i turbulentno vrijeme - vrijeme u kojem smo živjeli u miru, a bilo je perioda sukoba i stradanja. Uvijek smo učeni, u čitavom regionu, da moramo nakon sukoba, ma koliko bili teški, nastaviti da živimo zajedno", rekao je Dodik u obraćanju na božićnom prijemu koji je organizovao u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, narodi u BiH moraju da žive jedni pored drugih, uvažavajući se, jer onoliko koliko su se narodi uvažavali, toliki su bili periodi mira.

Možda će vas zanimati

Dodik je rekao da bi najradije da svi u BiH broje uspjehe, projekte, ono što je dobro među narodima u BiH, te da se sve te pozitivne stvari ističu i da se svi u BiH vesele svakom napretku u zemlji, kao i svakom novom djetetu koje dođe na svijet.

"Želim da se veselimo uspjesima i drugih i drugačijih i da svi zajedno imamo garanciju za stabilan i udoban život", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, politika Republike Srpske jeste politika uvažavanja, ona politika koja mora da da rezultate jer se bazira na postulatima uvažavanja.

"To je ona politika koja razumije realnost i ona koja ne ignoriše činjenicu, ali i koja poštuje ustavni poredak, međunarodno pravo i koja poštuje i razmišlja o interesima drugih na ovim prostorima", naglasio je Dodik.

On je rekao da će izgled BiH zavisiti od dogovora koji postignu konstitutivni narodi koji je čine, odnosno od dva entiteta Republike Srpske i Federacije BiH i tri njena konstitutivna naroda.

Dodik je naglasio da će izgled BiH zavisiti od potrebe da se ti dogovori uvaže, ali i od onih "koji su često pokušavali u BiH da budu medijatori razgovora i dogovora predstavnika sva tri naroda".

On je istakao da se mora povesti računa, odnosno jednako uvažavati potrebe i interesi kako bošnjačkog, tako i hrvatskog i srpskog naroda u cjelini, te dodao da postoje i oni koji ne uvažavaju konstitutivnost naroda u BiH.

Ustavni sud BiH da povuče odluku o 9. januaru

Dodik je izjavio da je najpametnije da Ustavni sud BiH povuče svoju odluku o 9. januaru, jer Republika Srpska neće odustati od datuma kad je u miru nastala 1992. godine. "U tom pogledu imamo jedan putokaz koji je prije svega putokaz mira, sabiranja, razvoja, uvažavanja", rekao je Dodik.

 "Mi ne sporimo prava građanina, ali građani su tek izvedeni subjekti političkog odlučivanja u BiH. Primarni subjekt odlučivanja u BiH su konstitutivni narodi", rekao je Dodik, te dodao da samo konstitutivni narodi mogu napraviti rezultat u BiH.

On je pozvao sve narode u BiH na stalni dijalog, te ukazao da bošnjački narod u političkom smislu ima određene frustracije u odnosu na ono što se desilo u toku građanskog rata, ali i na to da se hrvatski narod osjeća preglasanim, tako da je potrebno učiniti izmjene izbornog zakona u BiH, kako bi se osjećao sigurnim.

"Mi Srbi jednako želimo da uvažavo druge, ali isto tako tražimo da budemo uvaženi. Mislim da je to jedino moguće, a svaki drugi pokušaj koji bi išao kao tome da se naprave neki drugi pristupi, ne daju rezultate", naglasio je Dodik.

On je rekao da BiH čekaju veliki poslovi, da u zemlji postoji konsenzus o njenom evropskom putu, te dodao da i sama EU ima vlastitih problema.

"Poruke koje dobijamo s te strane, pa čak i one koje ne razumijemo baš, pomalo, ali sigurno smanjuju naše povjerenje u taj proces, zato je veoma važno vrijeme koje dolazi, posebno ova godina", istakao je srpski član Predsjedništva.

Prema njegovim riječima, sva nastojanja BiH na njenom putu ka EU moraju biti jasno definisana, a zemlja mora biti više uvažena u Uniji.

"Nisam siguran da BiH može da razumije dugo čekanje za evropski proces, bez obzira što ona prolazi kroz teške procedure, kako bi ispunila određene kriterijume", rekao je Dodik, te poručio nadležnim u EU da ne dozvole da se svi u BiH zamore od očekivanja koje ima EU.

On je zahvalio SAD za njihovu politiku o uspostavljanju mira u BiH, te izrazio žaljenje što su radili na rušenju Dejtonskog sporazuma uspostavljanjem "visokog predstavnika", za kog je ponovio da ga je neophodno ukinuti.

Dodik je zahvalio i Kini koja je ekonomski pomogla BiH, te naveo projekte koje implementira ova zemlja u BiH, ali i Rusiji, koja je sve vrijeme poštovala odluke međunarodnog prava i, kako je rekao, nije bila spremna za avaturizam.

Prema njegovim riječima, Rusija sve vrijeme uvažava činjenicu da se BiH sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, što bi svi u zemlji trebalo da poštuju i pozdrave.

"Želim da se zahvalim i Srbiji koja je pokazala da može da bude lider stabilnosti i mira na ovim prostorima, ali i Hrvatskoj, koja nas svojim izjavama ohrabruje na evropskom putu", rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH izrazio je nezadovoljstvo što Srbi u Crnoj Gori preživljavaju teško vrijeme.

On je istakao da se u Crnoj Gori nastoje skloniti mnogi Srbi iz javnog života, te dodao da njihov zakon o slobodi i vjeroispovijesti omogućava da se Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi oduzme imovina.

"Niko nije dobio bitku protiv Boga, pa neće ni Crna Gora", poručio je Dodik i izrazio uvjerenje da će se u narednom periodu razgovorati o tome, te da će vlast u Crnoj Gori preispitati takav pristup prema Srbima i SPC i njihovoj imovini.

On je rekao da niko u BiH nema namjeru da destabilizuje zemlju, te izrazio očekivanje da će narodi u BiH u ovoj godini jedni druge više uvažavati, da će biti više dijaloga, ali i da će međunarodna zajednica takođe više uvažavati stavove naroda u BiH.

"Naša pravoslavna vjera nas uči miru, toleranciji, prijateljstvu. Uči nas onom što je najveća vrijednost svakog čovjeka - poštivanje drugoga i drugačijeg, do mjere svoje slobode i svog načina života", poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, svi u Republici Srpskoj žive taj način života, što bi trebalo da bude mjera slobode za sav srpski narod, gdje god da se nalazi.

"Pozivam vas sve da u ovim danima naših okupljanja i naših praznika, budete i osjećate se kao naši važni i dragi gosti", rekao je Dodik u obraćanju na božićnom prijemu koji je organizova u Istočnom Sarajevu.

Prijemu su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, te predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Na Božićnom prijemu bili su i ambasadori Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov i Velike Britanije Metju Fild, šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler, veliki broj zvanica iz političkog, vjerskog, privrednog, kulturnog i sportskog života Republike Srpske, BiH i Federacije BiH, te predstavnici međunarodnih institucija i diplomatskog kora.

PROČITAJTE I OVO

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE