• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stop zloupotrebi: Prihvaćena inicijativa da službena vozila budu obilježena

Autor Kliks

Komisija za saobraćaj i komunikacije prihvatila inicijativu da službena vozila budu označena kako bi se stalo u kraj zloupotrebama.

 Označavanje službenih vozila Saša Magazinović inicijativa Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamenta BIH danas je prihvatila incijativu poslanik Saše Magazinovića (SDP) da se propiše označavanje službenih vozila naljepnicom ili na drugi odgovarajući način, kako bi se znalo da je riječ o službenom vozilu i kako bi se znalo kojoj instituciji pripada.

Preciznije, prihvaćena je incijativa da Savjet ministara BiH obavezuje da u roku od 30 dana donese dopunu Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama Bosne i Hercegovine, na način da se propiše jasno označavanje službenih vozila nalјepnicom ili na drugi odgovarajući način kako bi učesnicima u saobraćaju, kao i građanima bilo jasno vidlјivo da se radi o službenom vozilu i kojoj instituciji pripada, a sve u svrhu sprečavanja zloupotreba korištenja.

Možda će vas zanimati

Zanimljivo je da je ovu inicijativu prihvatilo i Ministarstvo za saobraćaj i komunikacije BiH.

"Tragom sve češćih primjedbi građana, medijskim izvještajima o zloupotrebi službenih vozila, ali i informacijama iz samih institucija, nameće se potreba sprečavanja nepravilnosti u korištenju automobila u vlasništvu Institucija Bosne i Hercegovine. Čest je slučaj da uposlenici državnih institucija koriste ova vozila u privatne svrhe, u vrijeme godišnjih odmora, za porodične potrebe i sl. Nerijetko se dešava i da se davanjem prava na korištenje službenog vozila 'kupuje naklonost' u okviru pojedinih institucija", stoji u obrazloženju inicijative Saše Magazinovića.

Magazinović je tragom sve češćih primjedbi građana, medijskim izvještajima o zloupotrebama službenih vozila, ali i informacijama iz samih institucija uputio pomenutu inicijativu.

Magazinović je utvrdio da u nelegalnom raspolaganju državnom imovinom ima i elemenata krivičnih djela trgovine uticajem, oštećenja budžeta i zloupotrebe položaja što ovoj inicijativi daje dodatni značaj.

Naveo je da razumije da vozila štićenih osoba ili ona koje u operativne svrhe koriste bezbjednosne agencije ne mogu biti označena, ali da je to izuzetno mali broj u odnosu na ukupan broj vozila u voznom parku institucija BiH.

Magazinović je posebno naglasio da je usvajanje ove inicijative korak ka vraćanju povjerenja građana u institucije u kojima očigledno u pojedinim segmentima rada ne vlada red i zakon, te i jasna poruka svim drugim nivoima vlasti da se odluče na isti korak.

Nakon podrške Komisije za saobraćaj i komunikacije i Ministarstva komunikacija i saobraćaja, o inicijativi će se izjasniti i Parlament BiH. Nakon toga bi Savjet ministara u predviđenom roku trebalo da realizuje  inicijativu kroz izmjenu Pravilnika o uslovima nabavke i korištenja službenih vozila, označavanje vozila, te upoznavanja građana sa ovim aktivnostima kako bi se nepravilnosti u korištenju službenih vozila mogle i prijaviti.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Xxl

Ko ce ih kontrolisati ko ih moze kazniti smjesno

MONDO REPORTAŽE