• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''Nedopustiva hajka na djecu u Srebrenici''

Autor SRNA

Predstavnici srpskih političkih partija i udruženja proisteklih iz rata i načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić osudili su svaki vid napada na učenike i zloupotrebu djece u političke svrhe.

 Nedopustiva hajka na djecu u Srebrenici Izvor: mondo.rs

Osuda je stigla, povodom, kako se navodiv bošnjačke hajke na srpsku djecu putem društvenih mreža i nekih medija koji su ih nazvali fašistima zbog obilježavanja školske slave Svetog Save.

U saopštenju sa sinoćnjeg sastanka, kojem su prisustvovali roditelji grupe učenika i protojerej Aleksandar Mlađenović, navedeno je da se daje puna moralna i institucionalna podršku srpskim učenicima i roditeljima koji su meta napada.

Možda će vas zanimati

Upućen je poziv nadležnim institucijama, prije svega MUP-u i Tužilaštvu Republike Srpske da ispitaju i procesuiraju prijetnje smrću koje su upućene učenicima i njihovim roditeljima putem društvenih mreža, te raspirivanje vjerske i nacionalne mržnje prema maloljetnim licima.

U saopštenju se navodi da je, u organizaciji zamjenika načelnika opštine Hamdije Fejzića, juče izvršen neovlašteni upad lica u prostorije Prve osnovne škole u Srebrenici, predvođenih predsjednikom Skupštine opštine Nedibom Smajićem, koji su svojim vandalskim činom prouzrokovali zastoj u nastavi radi prikupljanja jeftinih političkih poena.

Srpski zvaničnici pozivaju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske da nedvosmisleno stane u odbranu srpskih učenika i roditelja koji su meta napada.

"Neprihvatljivo je uvlačiti školu u nešto što se nije ni desilo u njenim prostorijama. Očigledno je da se već više godina ova ustanova koristi kao poligon sprovođenja politike bošnjačkih predstavnika isključivo u predizbornu svrhu", ocijenjeno je na sastanku.

U saopštenju se naglašava da se daje puna podrška upravi Prve osnovne škole Srebrenica u sprovođenju zakona o obrazovanju Republike Srpske i sankcionisanju svih koji opstruišu njegovo sprovođenje u smislu organizovanja bojkota nastave.

Lokalni bošnjački političari i njihovi sljedbenici su srpsku djecu nazvali fašistima i optužili da veličaju zločince i genocid, te za diskriminaciju i zastrašivanje.

Protojerej Aleksandar Mlađenović smatra da je ovakva hajka na djecu nedopustiva i u suprotnosti sa svim konvencijama o dječijim pravima, te ističe da su iznesene tvrdnje netačne.

"To je već postala njihova uobičajena mantra koju stalno ponavljaju da bi skrenuli pažnju na sebe i dali značaj nekim svojim zamislima i namjerama", rekao je sveštenik Mlađenović.

On kaže da je do ovog došlo zbog fotografije na društvenim mrežama na kojoj se nalaze učenici ove škole, uglavnom članovi Srpskog kulturno-umjetničkog društva "Sveti despot Stefan Lazarević", u kabinetu pravoslavne vjeronauke odjeveni u tradicionalne srpske narodne nošnje i drže podignuta tri prsta onako kako se vijekovima krste pravoslavni hrišćani, što nekima očito smeta.

Mlađenović pojašnjava da je na fotografiji u pozadini srpska zastava trobojka iznad koje piše "braća četnici".

Protojerej ocjenjuje da je do orkestriranog napada na srpsku djecu došlo zbog nepoznavanja ili stalnog nastojanja nekih bošnjačkih predstavnika da falsifikuju istoriju i u tim zlim namjerama četnike nazivaju fašistima iako su se oni u svim ratovima borili za oslobođenje srpskog i drugih južnoslovenskih naroda od okupatora i protiv fašista.

"Četnici pod vođstvom Dragoljuba Mihailovića spasili su srpski narod od istrbljenja koje su činili fašisti i njihove sluge ustaše, odnosno preci ovih koji danas četnike nazivaju fašistima. To je istorijska istina koja se ne može mijenjati", ističe Mlađenović.

On podsjeća da je Mihailović za zasluge u borbi protiv fašizma odlikovan najvećim priznanjima savezničkih zemalja Francuske i SAD kojim su ga odlikovali tadašnji predsjednici tih država Šarl de Gol i Hari Truman.

"Oni se prave da to ne znaju i hoće da mijenjaju istorijske činjenice radi svojih interesa i da bi sprali ljagu sa dijela svoje prošlosti. Poručujemo onima koji se deklarativno zalažu za ljudska prava i razne civilizacijske vrijednosti, neka prvo nauče da se ne vrši hajka na maloljetnu djecu", rekao je sveštenik Mlađenović.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE