• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Diferenciranom stopom PDV-a smanjiti opterećenje

Autor SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da se uvođenjem diferencirane stope PDV-a u BiH želi smanjiti opterećenje na osnovne životne namirnice.

 Dodik uvođenje diferencijalne stope PDV-a Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk

"Nije ideja bila da se povećanjem PDV-a stvori novo opterećenje. Ideja je bila da se diferenciranom stopom smanji oporezivanje mlijeka, lijekova, knjiga, dječije hrane i odjeće, udžbenika i da to ide na nižu stopu od osam odsto, a da se za neku drugu robu poveća stopa PDV-a na 21 odsto, kako bi se nadomjestio gubitak", pojasnio je Dodik.

Prema njegovim riječima, najveći problem u BiH jeste što niko nikoga ne sluša, već se pokušavaju oblatiti dobre stvari i ideje.

Možda će vas zanimati

Dodik smatra da bi većina građana prihvatila da se poveća stopa PDV-a na duvan, alkohol i neku drugu luksuznu robu široke potrošnje, a da se smanji na životne namirnice, te novinski papir.

"Da li će se uvesti diferencirana stopa PDV-a, ne znam, ali se to ne mora desiti po svaku cijenu", rekao je srpski član Predsjedništva za televiziju "O kanal" i "Oslobođenje", te dodao da ovo pitanje nije nikakva novina, već da se kao ideja pominje od ranije.

On je podsjetio da je u periodu uvođenja jedinstvene stope PDV-a rečeno da dok se ne razvije sistem kontrole PDV-a, ne može biti diferencirana, već jedinstvena stopa, kako bi se smanjile spekulacije.

"Već je 13-14 godina kako je uvedena jedinstvena stopa PDV-a i razvili smo sistem, tako da je vrijeme da smanjimo opterećenje na ove životne robe široke potrošnje", rekao je Dodik.

Govoreći o posljedicama koje bi po BiH imala odluka Evropske komisije da uvede takse na emisiju ugljen-dioksida prilikom proizvodnje električne energije, Dodik je podsjetio da je Republika Srpska u Termoelektrani "Ugljevik" prije mjesec dana ugradila nove filtere kojima je gotovo eliminisana emisija ugljen-dioksida i sumpora.

"Uložili smo u jednu dosta staru elektranu 96 miliona dolara, ali smo znali da ukoliko to ne uradimo, za dvije, tri ili pet godina neće moći da radi upravo zbog emisije. To je nešto što ide u korist nama", rekao je srpski član Predsjedništva.

S obzirom da je proteklih dana vazduh u mnogim gradovima u BiH, Tuzli, Banjaluci, Sarajevu bio među zagađenijim u regionu i šire, Dodik je naveo da kao rješenje za taj problem vidi gasifikaciju.

Prema njegovim riječima, nebitno je da li će se BiH priključiti na "Turski tok" ili na "Jadranski krak" gasovoda.

"Ko prvi dođe, dobrodošao", istakao je Dodik i dodao da BiH treba da uzme onu ponudu koja bude kvalitetna i jeftinija jer nema mogućnosti da bira.

Dodik je podsjetio da je prije 10 godina u ime Republike Srpske potpisao saglasnost za Jadransko-jonski gasovod, koji bi preko Crne Gore trebalo da uđe u BiH, ali da nije ni protiv toga da "Turski" odnosno "balkanski tok", koji prolazi Bugarskom i ulazi u Srbiju, uđe u BiH, jer je je potrebna alternativna mogućnost snabdijevanja.

"Ko će prije doći, nije važno", konstatovao je Dodik.

On je naveo da Republika Srpska pokušava da privoli kompaniju koja je vlasnik rafinerije nafte da investira u gasifkaciju Banjaluke, za šta je potrebno oko 100 miliona evra jer ovdje nema nijedne firme koja je u mogućnosti da to uradi.

"Nama je najvažnije da dobijemo isplativ i čist energent, da nemamo ono što imamo sad", poručio je Dodik. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE