• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Ustavni sud BiH je mjesto manipulacije

Autor SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je to što je Ustavni sud BiH odgodio raspravu o njegovom zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, potvrda da taj sud želi da izmanipuliše o

 Dodik o Ustavnom sudu BiH Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk

"Nema nijednog pravosudnog organa koji ovo ne bi lako presudio. Prema Ustavu, zastavu utvrđuje Predstavnički dom /Parlamentarne skupštine BiH/, a potvrđuje Predsjedništvo BiH. Predsjedništvo BiH to nikada nije potvrdilo i to odlažu, iako je sve jasno po tom pitanju", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud BiH je mjesto manipulacije, kao što je i u slučaju vezanim za poljoprivredno zemljište.

Možda će vas zanimati

Dodik je naglasio da poljoprivredno zemljište nije u nadležnosti BiH i da Ustavni sud BiH ne može da bude ustavotvorac i ne može da daje pravo.

"To je podvala, Ustavni sud BiH je danas mjesto najveće destabilizacije i konfuzije u BiH i on ne radi na uspostavljanju prava i pravne države. To je farsa i sve je obrnuto", pojasnio je Dodik.

Dodik je rekao da, ako Ustavni sud BiH kaže na osnovu apelacije da poljoprivredno zemljište ne pripada entitetima, već BiH, onda krši Ustav BiH jer nigdje ne piše da BiH ima bilo kakvu imovinu, a time i zemljište.

"Sve zemljište i objekti pripadaju entitetima i to je jasno. Očigledno je da Ustavni sud BiH prelazi u nezakonito i neustavno ponašanje i da za to ima političku podršku nekih struktura. Moraće isto tako sudije Ustavnog suda BiH da se suoče sa svojom odgovornošću u vezi sa takvim odlučivanjem", istakao je predsjednik SNSD-a.

Dodik je rekao da je u Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu nemoguće naći bilo kakvo uporište da BiH ima bilo kakvu imovinu, zbog čega je nemoguće da Ustavni sud tako presudi.

"Republika Srpska neće prihvatiti takve odluke koje su neustavne. To neće biti sprovedeno i mi to nećemo knjižiti", napomenuo je Dodik.

Dodik je rekao da je Ustavni sud BiH političko tijelo, tijelo za egzekuciju nad Srbima i Republikom Srpskom, ističući da ovaj sud nije mjesto pravde, već neustavnog odlučivanja i spekulacije.

On je naveo i da je Ustavni sud BiH veoma lako donio odluku da 9. januar navodno nije Dan Republike Srpske, ali čim je imao priliku da potvrdi da je 1. mart važan za BiH on je to uradio.

Dodik je rekao da Ustavni sud BiH donosi odluke nadajući se da će one silom pritisaka međunarodnog faktora biti sprovedene, ističući da se to neće desiti.

"Tražim arbitraže i međunarodne ekspertize šta se ovdje radi. Ovo je neprihvatljivo, BiH srlja u totalnu dezorganizaciju i destabilizaciju jer je nemoguće da najviši organ kakav je Ustavni sud BiH donese takvu odluku i nemoguće da na bazi očiglednog kršenja Ustava ne proglasi nevažećim Zakon o zastavi BiH", zaključio je Dodik.

Ustavni sud BiH je, nakon rasprave o procesnim pitanjima, odlučio da na jednoj od sljedećih sjednica raspravlja o zahtjevu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH.

Na dvodnevnoj sjednici Ustavni sud utvrdio je da je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Republike Srpske, saopšteno je iz ovog suda.

Odlučujući o zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti ovog člana Zakona, Ustavni sud je utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE