• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jednoglasno: Predstavnici iz RS na bh. nivou obustavljaju dalji rad

Autor MONDO/B.S.

Predstavnici iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH obustaviće svoj rad sve dok se ne donese novi Zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

 Predstavnici RS obustavljaju rad na nivou BiH Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Takođe, danas je zatražena hitna sjednica Narodne skupštine RS na kojoj će se raspravljati o odlukama a Ustavnog suda BiH koje zadiru u identitet RS, kao i u teritorijalna, odnosno svojinska pitanja.

Ove odluke donesene su danas na sastanku predsjednice RS Željke Cvijanović sa političkim predstavnicima iz RS, predstavnicima iz RS u zajedničkim institucijama BiH, kao i predstavnicima političkih stranaka.

Odluke su donesen jednoglasno .

"Već godinama dobijamo odluke Ustavnog sudan BiH koje su štetne po interese RS , a veoma često i izlaze iz okvira nadležnosti Ustavnog suda i služe prekrajanju onoga što nam je dao Ustav u BIH, a koji je nastao u okviru Dejtonskog sporazuma," rekla je Cvijanović.

Povod današnjeg sastanka je odluka Ustavnog suda BiH o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu RS.

Na zahtjev sedam bošnjačkih delegata u Vijeću naroda RS, Sud je odlučio da je član 53. pomenutog zakona, kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je po svojoj prirodi javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Republike Srpske – suprotan Ustavu BiH.

Sud tvrdi da se radi o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Takođe, Ustavni sud je utvrdio da nekoliko članova Zakona o unutrašnjoj plovidbi RS nisu u skladu sa Ustavom BiH.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Greska

Nama treba rjesenje koje ce sto pre oterati strane sudije kako bismo novim apelacijama pred normalnim sudijsma doveli stvari u normalu. Recimo trebali su pozvati EU, Rusiju, Kinu i NATO na razgovore. A ne da skrecemo paznju na sebe tako sto zakujemo pozicije. Cuj mi uslovili evropu i NATO pa rasturice nas finansijski. Jos kad nas krenu po svojim medijima razapinjati Srbi uz podrsku Rusije ne postuju casni i posteni Ustavni sud zato jer su varvari i ruski igraci

MONDO REPORTAŽE