• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obraćanjem Željke Cvijanović počela posebna sjednica NSRS

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Posebna sjednica Narodne skupštine RS počela je u Banjaluci, a na dnevnom redu je samo jedna tačka dnevnog reda - Informacija u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH, prijedlog predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović.

 Obraćanjem Željke Cvijanović počela posebna sjednica NSRS Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Sa današnje sjednice niko do poslanika nije najavio odsustvo.

Predsjednica Cvijanović ima uvodno obraćanje do 30 minuta.

„Za BiH možemo reći da je ovakva ili onakva, ali je sigurno da je u permanentnoj krizi“, rekla je Cvijanović na početku.

Ona je dodala da je današnja realnost da su Srbi isfrustrirtani stalnim nastojanjem da se  ukine njihov identitet i da se u kontinuitetu nasilno umanjuje ustavni kapacitet RS.

„Hrvati su isfrustrirani činjenicom da ne mogu obezbijediti svoje predstavljanje u skladu sa ustavnim principom zaštite njihovih kolektivnih prava, jer su u nekoliko navrata Bošnjaci izabrali hrvatskog člana Predsjedništva BiH… Bošnjaci su nezadovoljni, jer BiH nije cijela – njihova. Možda im je obećana, ali je nisu dobili. Istina je da su im mnogi pomagali da je naknadno dobiju, jer se odlukama visokih predstavnika ranije, a kasnije odlukama Ustavnog suda BiH, nastojalo od BiH napraviti država koja bi po formi bila građansko društvo, a po svojoj suštini bila bi zapravo po mjeri Bošnjaka“, rekla je Cvijanović.

Ovo su zaključci predloženi za današnju posebnu sjednicu NSRS

Prema njenim riječima, nedavno usvojena Deklaracija SDA o tome govori, a reakcije stranog faktora „bile su zapanjujuće blage“.

„Sad, kad su srpski predstavnici odlučili da na nivou BiH ne učestvuju u odlučivanju ili da spriječe propusnost odluka onda kad iz proceduralnih razloga moraju odlučivati, jer bi to  učinio neko drugi, očekujem od istih tih stranih predstavnika da kažu da je i to politički legitimno i da je i to jedan od demokratskih alata, pošto i jeste tako. I očekujem da ni sad ne iznose kritiku, jer nisu kritikovali ni druge“, riječi su Željke Cvijanović.

Zaključuje da je BiH duboko unesrećeno društvo, jer nije dobilo priliku da se razvije kao istinska multietnička zajednica spremna da traume prošlosti pretvori u šanse budućnosti.

Uoči početka posebnog zasjedanja, na sastanku kod predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića, predsjedici stranaka iz RS usaglasili su osam zaključaka, koje smo ranije objavili, a o kojima će se poslanici iz RS danas izjasniti na kraju ove sjednice.

Povod današnje sjednice NSRS je nedavna odluka Ustavnog suda BiH, koji je proglasio neustavnim član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS, uz stav da se radi o državnoj imovini za koju su nadležne institucije BiH.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE