• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kojić: Reformisati Institut za nestale osobe BiH

Autori mondo.ba Autori Bojana Živanić

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Milorad Kojić kazao je da je neophodno izvršiti reformu Instituta za nestale osobe BiH.

 Milorad Kojić Banjaluka nestali okrugli sto Izvor: screenshot/YouTube/MONDO

Kojić je nakon okruglog stola na kojem je bilo je riječi  o situaciji u procesu traženja nestalih iz Srpske, sa statističkim podacima i informacijama Republičke organizacije naveo da Međunarodna komisija za traženje nestalih lica (ICMP) u potpunosti upravlja procesom traženja, te da je zbog tog neophodno izvršiti reformu upravljačke strukture.

Možda će vas zanimati

„Upravlja na način da se upravni odbor Instituta za nestala lica, koji čini šest osoba, bira da tri iz reda svakog od konstitutivnih naroda, po jednog bira Međunarodna komisija, a tri se predlažu ispred Savjeta ministara BiH. Konsenzus za donošenje odluke je po jedno lice iz svakog od konstitutivnih naroda, odnosno tri ova lica koja bira Međunarodna komisija za traženje nestalih, dakle nama komisija upravlja procesom, jer bira Srbina koji ne mora biti iz RS, a koji kasnije donosi odluke“, istakao je Kojić, te dodao da se upravo zbog toga insistira na reformi Instituta  jer je to, kako kaže, jedini način da proces traženja, krene na bolje kada su u pitanju nestala lica srpske nacionalnosti.

Na pitanje novinara da prokomentariše namjeru vlasti Kantona Sarajevo da ekshumira srpske grobove, Kojić je istakao da oni prekopavaju po srpskim grobovima već godinama, ali da je došlo do toga da se rješavaju svih Srba iz FBiH, pa čak i onih mrtvih.

„Mislim da je to morbidno i to je dovoljan komentar“, izjavio je kratko Kojić.

Nikola Perišić, srpski član Kolegijuma direktora ispred Instituta za nestala lica BiH naveo je da je kada je proces traženja nestalih lica u pitanju, on u određenoj vrsti zastoja, odnosno stagnacije.

„Preostali su najteži slučajevi i niz poteškoća imamo kada je u pitanju traženje nestalih lica. A kada je identifikovanje u pitanju, tu čak imamo i značajan pomak. U periodu 2018/2019 godine su identifikovana 42 lica“, naglasio je Perišić.

Marko Grabovac, predsjedavajući Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH dodao  je da je nezadovoljan radom ovog instituta.

„Ja sam nezadovoljan sa uopštenim radom Instituta za nestala lica BiH, Tužilaštva, sudstva, Ministarstva za ljudska prava i Međunarodnih predstavnika. Nezadovoljstvo porodica je ogromno.Oni preko 25 godina čekaju na identifikaciju posmrtnih ostataka koji preko 25 godina leže po kosturnicama na prostoru BiH“, zaključio je Grabovac.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE