• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivancov u Sarajevu: Urušava se arhitektura međunarodne bezbjednosti

Autor mondo.ba, agencije

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov i vojni ataše Ilja Skrebnev sinoć su u Sarajevu bili domaćini svečanog prijema za visoke zvanice iz BiH povodom obilježavanja 23. februara Dana branilaca otadžbine.

 Ivancov upozorio: Urušava se arhitektura međunarodne bezbjednosti Izvor: Srna

Prijem je organizovan u sarajevskom hotelu "Evropa", a prisustvovali su predstavnici političkog vrha Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, te brojne zvanice i predstavnici diplomatskog kora, između ostalih i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"Rusija nikome ne prijeti niti nameće svoju volju, već djeluje kao ravnopravan i pošten partner", rekao je na prijemu Ivancov, navodeći da "ovaj praznik odaje počast onima koji su kroz istoriju hrabro branili i nastavljaju da brane granice Rusije od spoljnih prijetnji".

Možda će vas zanimati

"Na žalost, u svijetu je i dalje prisutna konfrontacija. I dalje smo svjedoci pokušaja korišćenja metoda vojnog i ekonomskog pritiska, akcija u duhu arhaične logike zadržavanja linija podjele i geopolitičkih igara", rekao je Ivanocov.

Ivancov je ukazao na pogrešnu politiku svjetskih lidera, istakavši kako se "urušava okvir arhitekture međunarodne bezbjednosti, koji se gradio decenijama", kao i da je nakon likvidacije Sporazuma o ograničenju sistema protivraketne odbrane, nestao i Sporazum o eliminaciji raketa srednjeg i malog dometa".

"U tom kontekstu, Rusija ulaže napore radi smanjenja međunarodnih tenzija, obezbjeđenja strateške stabilnosti, uspostavljanja poštenog svjetskog poretka, a zalaže se i da se brojni regionalni konflikti rješavaju isključivo diplomatskim putem", naglasio je Ivancov.

On je podsjetio da Rusija ove godine slavi 75 godina od pobjede u Drugom svjetskom ratu, navodeći da se u BiH, kao i u Rusiji njeguje tradicija antifašizma.

Vojni ataše Rusije u BiH Ilja Skrebnev rekao je da moderna generacija ruskih branilaca sa čašću i dostojanstvom nastavlja tradiciju svojih predaka.

"Ruska vojska zauzima vodeće pozicije u svijetu u pogledu kvaliteta naoružanja, borbene spremnosti i sposobnosti. Mi ćemo nastaviti da ojačavamo naš vojni potencijal koji je namijenjen isključivo za odbranu", rekao je Skrebnev.

Prema njegovim riječima, jačanje stabilnosti o bezbednostu u svijetu jedan je od glavnih prioriteta Rusije, navodeći da je ova zemlja otvorena za ravnopravnu saradnju i stvaranje prijateljskih odnosa sa svim zemljama.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE